Okamura (Úsvit): Zákon komplikuje něco, co léta dobře funguje

31.10.2014 13:12

Projev na 19. schůzi Poslanecké sněmovny dne 31. 10. 2014

Okamura (Úsvit): Zákon komplikuje něco, co léta dobře funguje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura, předseda hnutí Úsvit

Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych vám sdělil stanovisko hnutí Úsvit k tomuto návrhu zákona, který nám vrátil prezident republiky po svém vetu. Zákon o dětské skupině měl původně rozšířit možnosti alternativní péče o předškolní děti. Namísto toho jsme opět sklouzli do zákona, který komplikuje něco, co už léta funguje.

Zákonodárce by měl zákony šetřit a řešit jen to, co je nezbytně nutné, případně naopak přebytečné či komplikované normy postupně rušit či zjednodušovat. Bude dobré si připomenout, že zákon se vztahuje na všechna zařízení, která poskytují péči o děti, takže se např. dotkne i dětských center, kterých je v ČR přes 600 a která se starají zhruba o 30 tisíc dětí.

Pravidla nového zákona se, chtěj nechtěj, vztahují i na další zařízení pro děti. Česká rada dětí a mládeže odhaduje negativní dopad tohoto zákona na dalších 10 tisíc dětí, sdružených v YMCA, ve Skautu apod.

Slyším sliby, že se připravuje zvláštní řešení pro lesní školky, což by musela být opět novela tohoto čerstvě nového zákona, ale také na ta zbylá zařízení si zatím nikdo nevzpomněl. Lesní školky nebo Skaut už po několik let fungují velmi dobře, a to i bez zásahu vlády či sněmovny, a i tam je potřeba už na základě stávající legislativy dodržovat hygienické normy.

Já sám jsem lesní školku navštívil, nevím, kolik z vás ji navštívilo, a podrobně jsem se na místě, na Praze 6 informoval. Vlády v této zemi i Sněmovna bohužel, a to bez narážky na paní ministryni, po léta fungují velmi zle a spíš neplní to, co slíbily. A v případě zákonů chrlí jeden právní zmetek za druhým. Budiž příkladem Občanský zákoník nebo Služební zákon, normy, u nichž bylo jasné ještě před hlasováním, že jsou extrémně špatné a že je vzápětí budeme muset pracně opravovat a ihned novelizovat.

V tomto případě tohoto zákona nemohu souhlasit s tvrzením, které tady padlo a padá v celé souvislosti s projednáváním tohoto zákona, že špatný zákon je lepší než žádný. Když vím, že je zákon špatný, podívám se, co je zlé, a pokud to jde, tak to opravím. A nikoliv že i to špatné protlačím za každou cenu a slíbím nápravu až někdy jindy. Bohužel toto je styl naší Sněmovny po celá desetiletí a bohužel s tím začala i tato vláda. Ale já si myslím, že bychom s tím měli skutečně, vážení přátelé, jednou přestat. Proto hnutí Úsvit podporuje veto prezidenta republiky, jelikož podporujeme existenci lesních školek a dětských center, do kterých dochází až 40 tisíc dětí České republiky, a proto nebudeme hlasovat pro stávající znění zákona, které může znamenat konec těchto dobře fungujících zařízení, znovu opakuji, kam dochází mnoho desítek tisíc dětí v České republice.

Děkuji za pozornost. (Slabý potlesk z pravé části jednací síně.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

11:17 Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k psychotestům pro všechny držitele a nové zájemce o …