Okamura (Úsvit): Zdá se, že stát nemá nad municí kontrolu

31.10.2014 11:20

Projev na 19. schůzi Poslanecké sněmovny dne 31. 10. 2014

Okamura (Úsvit): Zdá se, že stát nemá nad municí kontrolu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Vážený pane ministře, velmi děkuji za to, že jste nám věcně osvětlil první část našeho dotazu, tzn., co s tím stavem odteď. Děkuji za to, že to bylo věcné, dobře. Čekáme tedy po zasedání vlády v pondělí, že občané dostanou informace, co tedy odteď s tím stavem.

Nicméně nebyla zodpovězena stejně důležitá druhá část naší skupiny otázek. Proto bych je znovu krátce zopakoval, tzn., jaké jsou příčiny toho stavu. My jsme se tady dozvěděli, co tedy, jaký je stav teď a co odteď. Ale stejně tak je velice důležité, jaké jsou příčiny. Proto jenom krátce. Znovu bych zopakoval snad jenom tři otázky nebo čtyři, abych nezdržoval.

Jak je možné, že státní instituce vůbec nevěděly, jaké množství munice je na místě skladováno, a tyto údaje si od soukromých firem teprve poptávaly. Znovu opakuji, a to zdůrazňuji, že podle neoficiálních informací těchto skladů je po České republice více v blízkost obydlí občanů ČR. Rád bych vás požádal o informaci, jak ministra obrany, tak ministra vnitra, kde jsou ještě podobné sklady, a skutečně nás šokuje, že si stát, a neříkám, že je to vaše vina, protože u vlády jste krátce z tohoto pohledu, ale šokuje nás, že státní instituce vůbec neví, jaké množství munice je v těchto skladech skladováno. Přičemž jsou tam dokonce i rakety středního doletu. A že to teprve poptáváme od soukromých firem, aby nám daly seznam munice. Což v nás vzbuzuje dojem, že stát nemá vůbec žádné povědomí a kontrolu nad tím, kolik a kde je vlastně skladováno a přechováváno.

Druhá dotaz, protože já si myslím, a na tom se, doufám, shodujeme všichni, že je potřeba nyní nastavit systémové řešení, aby se tyto věci neopakovaly. Skutečně v bezprostřední blízkosti obydlí občanů České republiky. A znovu se ptáme, jak je možné, že celý objekt byl pravděpodobně volně přístupný, když v plotě kolem bylo značné množství děr, kterými procházela zvěř, a jak včera zaznělo v diskusi i z úst hejtmana.

Jaké jsou tedy bezpečnostní standardy a jaké je vlastně bezpečnostní zabezpečení skladování munice v České republice v těchto skladech, když, jak víme, stát dokonce ani nemá seznam, kde a jaká munice je skladována, protože ho teprve poptává od soukromých firem? A je to zároveň v blízkosti obydlí občanů.

Dále, hejtman včera uvedl, ale my už jsem ten dotaz měli samozřejmě z dřívějška taky, že se musí stanovit pravidla odvozu a logistika odvozu munice z těchto skladů. Toto vyjádření mě šokovalo úplně, a znovu říkám, není to výtka přímo asi oběma ministrům, naopak bychom na tom měli věcně spolupracovat, protože teď se ukázaly věci, které tady systémově nefungují.Protože z vyjádření, které padlo včera na tiskové konferenci, vyplývá, že nejsou pravidla odvozu a logistika odvozu. Tzn., nás se s Karlem Fiedlerem, s naším poslancem, se ptali včera občané Vlachovic po té diskusi, tzn., když nám tady léta jezdily kamiony kolem našich domů ve Vlachovicích a Vrběticích, a znovu říkám, že to tam velice dobře znám, nebo celkem dobře to tam znám, tak my jsme vůbec nevěděli, co se v tom vozí, jaká munice, a dokonce se teď dozvídáme, že nejsou ani žádná pravidla na logistiku odvozu a manipulaci, a říkal to dokonce i hejtman.

Proto my se také ptáme v zastoupení občanů Vlachovic a Vrbětic, kdo tedy kontroloval tento muniční sklad, jak často a kde jsou záznamy, když ani stát neví, co tam bylo skladováno, a nejsou vlastně ani logistická pravidla pro pravidla odvozu takového materiálu. Kdo vykonával jeho ostrahu, když jsou díry v plotě a pobíhá tam lesní zvěř? Měly všechny firmy vůbec oprávnění, které tam jsou, oprávnění manipulovat s vojenským materiálem? Byla přímo v areálu zřízena např. hasičská jednotka?

Znovu jenom zopakuji, to jsou ty otázky. A bylo povinností při provozování takového skladu mít vůbec hasičskou jednotku? Je to možná otázka na nějakou novelu zákona, ale myslím, že bychom neměli tento problém nechat usnout.

Dále, kdy se občané Vlachovic a Vrbětic a okolí reálně dozví, jaké nebezpečí jim hrozilo a jaké jim vlastně ještě hrozí? To už jste zodpověděl. Ale oni by rádi věděli, jaké jim hrozilo. Až kam to mohlo eskalovat. Aby věděli i do budoucna, na co se vlastně můžou všechno připravovat, i ostatní občané ČR, kde jsou podobné sklady. A znovu opakuji dotaz: Kde jsou další podobné sklady? Anebo se to dozvíme skutečně až v okamžiku, že tam něco bouchne a že nejsou pravidla?

A poslední otázka, resp. předposlední. Znovu bych zopakoval, že podle informací byla současně skladována munice pěchotní, dělostřelecká i letecká. A znovu občané Vlachovic, Vrbětic se naším prostřednictvím ptají: Jak je možné, nebo je možné, aby byla taková munice skladována dohromady?

Pan ministr Chovanec včera uvedl, že byla chyba, a znovu opakuji otázku, že byl zprivatizován bezpečnostní prostor. My se chceme opravdu zeptat: Učiní vláda v tomto nějaká opatření? Kdy pan ministr k tomu názoru dospěl a jaké kroky se v tomto ohledu chystají, aby se podobná věc neopakovala. A znovu bych zdůraznil ještě poslední dotaz, že občané stále neví, jaká byla příčina evakuace obcí Vlachovice a Vrbětice. Proto bych poprosil skutečně znovu, opakovaně, podejme tady tu informaci i o tom dosavadním stavu, o tom stavu odteď, co se bude dělat, jsme částečně teď informaci slyšeli. Ale občané se ptají i na příčiny doteď. A i informace odteď byla neúplná.

Děkuji a znovu říkám, žádné politikum z toho nechceme dělat, jenom chceme ucelenou informaci pro naše spoluobčany ve Zlínském kraji, to je vše. Potom můžeme jít samozřejmě hned dál. Děkuji. V případě, že ty otázky nebudou zodpovězeny, prosím konkrétní den, konkrétní harmonogram, kdy tedy budou zodpovězeny, abychom občany uklidnili. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

21:10 Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k zákazu HHC.