Okamura: Vítek Bárta nikdy nic neukradl, přes palubu ho nehodíme

09.09.2013 13:07

Prohlášení Tomia Okamury ke kandidatuře Víta Bárty.

Okamura: Vítek Bárta nikdy nic neukradl, přes palubu ho nehodíme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Tomio Okamura

"Tento víkend jsme stáli před velkým rozhodnutím, které bezesporu výrazně ovlivní náš volební úspěch či neúspěch. Spolu s přáteli ve výkonné radě jsme hlasovali, zda se těchto voleb na naší kandidátce má účastnit také předseda strany Věci veřejné.

Na misce vah byla jeho pověst pošpiněná křivým nařčením a dlouhodobou špinavou mediální kampaní. Na té druhé misce stál náš volební úspěch. Naše průzkumy nám dávají preference nad dvacet procent. Což v praxi znamená, že bychom byli jedním z rozhodujících činitelů ve Sněmovně a prosazení našeho programu - tedy přímé demokracie by bylo více než reálné.

Náš volební úspěch by nás stál maličkost - distancovat se od Víta Bárty. Bylo by to populární a přineslo by to dokonce body navíc.

Většina politiků by to zřejmě udělala.

Jenže k takovému rozhodnutí je třeba říct i druhou stranu - museli bychom se zříci člověka, který mi také mnohokrát pomohl - Víta Bártu jsem poznal kdysi jako ministra, který byl jediný, kdo s námi začal vážně komunikovat například na téma řešení exekutorů či korupce, přijímal naše návrhy a pokoušel se je realizovat – konkrétně to bylo slučování exekucí pod jedním poplatkem nebo třeba navrácení účinné lítosti pro svědky korupce. Prostřednictvím VV se tato témata dostala na vládu a do veřejného povědomí a obojí bylo nakonec vyřešeno. To, že lidem už dnes nehrozí za 5 nezaplacených pokut exekuce v řádu statisíců, to je díky spolupráci Okamury s Bártou.

Později v opozici Vít Bárta bojoval proti této vládě nejen v parlamentu, ale podporoval mnohá protestní hnutí. Neveřejně, aniž by přitom sbíral nějaké osobní či stranické body.

Stejně tak pomohl i nám, kdy mi představil například člena Národní ekonomické rady vlády ekonoma Pavla Kohouta, jehož kniha dala nakonec našemu hnutí jméno. Vít Bárta mi také představil renomovanou právničku Hanu Marvanovou, která pomáhala tříbit naše myšlenky. Oba nám pomáhali myšlenky propagovat i na veřejných konferencích.

Byl to opět Vít Bárta, který nás letos na jaře informoval o dohodách o povolební spolupráci mezi pány Kalouskem a Sobotkou z ČSSD, a varoval nás, že volby tito pánové chystají už na letošní podzim s tím, že se hledá jen záminka k pádu vlády. Díky tomuto varování jsme se stihli u ministerstva registrovat včas, abychom se mohli účastnit voleb už v prvním zvažovaném termínu, který tehdy připadal na září. Bez těchto informací bychom skutečně zřejmě nestihli zákonné termíny registrace hnutí k těmto volbám. Vnitro má totiž 60 dnů na připomínky, než dá souhlas s registrací a všichni víme, že mě vnitro jen tak lacino nic nedaruje. V praxi se tomu tak i stalo a naše stanovy jsme museli na žádost ministerstva přepracovávat.

Při zvažování, zda s Vítem Bártou či ne, jsme také přemýšleli o tom, že nás opustí také mnozí naši kandidáti. A došli jsme k závěru, že to bude jenom dobře, jelikož to je velmi dobrý test každého nakolik mně a našemu hnutí věří.

Výkonná rada hnutí Úsvit se shodla na tom, že lépe je jít do Sněmovny s méně lidmi, kteří obstojí dnes při lámání chleba - ustojí palbu kritiky a mediální špínu - než s davem, který se po volbách rozsype jako pytel blech.

Došli jsme také jednoznačně k závěru, že hodit dnes Víta Bártu přes palubu, by bylo nakonec k ničemu. Zítra, pozítří bude v zájmu dosažení cíle potřeba další kompromis, další nepopulární rozhodnutí - například podpořit Sobotku s Kalouskem výměnou za zákon o referendu. Nebo vládu ČSSD s KSČM.

A když dnes hodíme Vítka přes palubu, koho či co budeme muset hodit přes palubu příště?

Pokud jde o mne osobně, jsem člověk, který se za lidi, kteří mi kdy nějak pomohli, nestydí ani v nehorším srabu. Moje paže je dost pevná, aby každého z nich podržela v těch nejtěžších chvílích, a to samé čekám od přátel svých.

Zdůrazňuji, že jsem bytostně přesvědčen o tom, že Vít Bárta nikdy nic neukradl, nikdy nepředražil jedinou zakázku a nikdy nikomu ani žádné veřejné peníze nepřihrál. Jak veřejně nedávno řekl Pavel Kohout, člen NERVu a bývalý předseda dozorčí rady Transparency International, tak Vít Bárta byl jediným ministrem, který začal realizovat protikorupční program doporučený ekonomy z NERVu. A také na to doplatil a ekonomicko-politická mafie, která u nás vládne, mu to spočítala i s úroky.

Vážím si toho, že se mu podařilo snížit ceny stavby dálnic a železnic, kdy se mu podařilo nám všem ušetřit miliardy korun. Od svého vstupu do politiky dává celý svůj plat na charitativní účely, aktivity pro seniory atd. Nyní se zaměřuje hlavně na problémy občanů v Plzni a boj s korupcí a kmotry.

A právě v Plzni je potřeba nasadit adekvátního soupeře exministrovi Pospíšilovi, který jako ministr spravedlnosti po celá léta blokuje řešení problematiky exekutorů, kdy na tuto státem posvěcenou lichvu doplácí miliony našich občanů.

Dovolte mi, abych teď po delší obhajobě našeho rozhodnutí představil naše kandidáty.

Víta Bártu jsem představil už dostatečně, takže zde jen stručně oznamuji, že bude naším lídrem v Plzeňském kraji.

Bude to nakonec jen na voličích, ne na mě ani na výkonné radě, zda ho občané zvolí a dají mu důvěru, aby je zastupoval. My jen Vítu Bártovi dáváme šanci se veřejně znovu obhájit a získat důvěru.

Dámy a pánové, odpusťte mi, že pro kontroverznost našeho rozhodnutí představuji jednu z našich dam jako druhou. Je to náš lídr v Libereckém kraji paní Jana Hnyková, vrchní zdravotní sestra v domově důchodců, členka výkonné rady Libereckého kraje Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR, pochází z Velkých Hamrů u Tanvaldu. Jana je od narození nestraník. V rámci své dosavadní praxe i občanského života bojuje za zlepšení životních i pracovních podmínek seniorů, zdravotně postižených, nemocných a zaměstnanců. Již několik let působí ve vrcholových pozicích v odborech a je spoluzakladatelkou občanského sdružení. Věnuje se přednáškové činnosti a vzdělávání pracovníků v sociálních službách. Jejím celoživotním mottem je Platonovo: „starajíce se o štěstí jiných, nacházíme své vlastní.“

Lídrem v Praze bude český diplomat, bývalý velvyslanec ČR v Alžírsku, v Mali, V Indonésii, Brunei a Papui-Nové Guinei, Ing. Mgr. Milan Šarapatka PhD. - prosíme neplést jeho jméno s jeho jmenovcem, který kdysi působil na úřadu vlády. Milan Šarapatka s tímto pánem nemá nic společného. Milan Šarapatka působil v české diplomacii 14 let a v současnosti se aktivně věnuje mezinárodnímu obchodu a ekonomické diplomacii České republiky. Dále se zabývá problematikou islamismu a náboženského terorismu.

Lídr kandidátky v Jihomoravském kraji je Petr Adam. Petr přírodovědeckou fakultu Masarykovy university v Brně, obor chemie životního prostředí. Pracovní zkušenosti získával již při studiích, například na stážích v USA, kde se věnoval cateringu. V tomto oboru se vypracoval až na asistenta ředitele. V Čechách pak chvilku pracoval v Centru dopravního výzkumu. Následně s obchodním partnerem založili v Ivančicích pro německou společnost Technologické centrum, kde tři roky pracoval jako výrobní manažer. V současné době pracuje jako manažer přípravy zahraničních nabídek ve stavební firmě. Plynně se dorozumí několika cizími jazyky a problémy se snaží řešit především zdravým rozumem. Petr je úspěšný manažer s velkými mezinárodními zkušenostmi a skvělý člověk, který nám významně pomáhal už v přípravě na mou prezidentskou kampaň.

Lídrem za Pardubický kraj bude spisovatel, novinář a lovec politiků Jaroslav Novák. Dovolím si říct, že v jeho osobě tu máme našeho společného dobrého přítele ekonoma Valtra Komárka. Oba dva společně v minulosti výrazně formovali mé filozofické názory na svět.

Lídr kandidátky v Jižních Čechách bude Karel Pražák, známý především jako hokejista, trenér a generální manažer prvoligového hokejového týmu Českých Budějovic. Krom Českých Budějovic trénoval také Plzeň, Vítkovice, Duklu Jihlavu B, nebo jihočeský Písek. Karel Pražák se dlouhodobě věnuje problémům v komunální politice, kdy jako předseda sdružení majitelů domů v centru Českých Budějovic inicioval vznik několika zákonů.

Závěrem bych rád dodal, že doufám a věřím, že voliči na Zlínsku pochopí naše důvody, proč si nejdu pro výhru domů, ale naopak budu bojovat o každé procento ve Středních Čechách. Každé procento v tak velkém kraji totiž významně ovlivní i celostátní průměr, který je rozhodující i pro přepočty v jednotlivých krajích. Sebelepší výsledek na Zlínsku by nám byl k ničemu, když neobstojíme ve Středních Čechách. Volební matematika je velmi nespravedlivá a nám nezbývá než být pragmatičtí a bez ohledu na naše osobní přání bojovat o nejlepší možný volební výsledek.

Naše startovací pozice je oproti ostatním velmi slabá - nemáme rozsáhlé stranické zázemí ani nemáme prakticky žádné peníze.

To říkám s tím, že peníze od velkých sponzorů odmítáme a financovat se hodláme především z bankovního úvěru, který splatíme po volbách.

Peníze si nebereme ani od žádné ze stran či hnutí, které se na naší kandidátce objeví. Nechceme být nikomu zavázaní ani být v podezření, že naše rozhodnutí by mohlo ovlivnit cokoli jiného než náš svobodný názor a snahu dosáhnout v České republice změny ústavního systému a zavést u nás přímou plnohodnotnou demokracii.

Tomio Okamura – předseda hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomio Okamura

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

21:10 Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k zákazu HHC.