Okleštěk (ANO): Vstupu do politiky nelituji

23.12.2015 13:11

O krátké zhodnocení letošního roku a výhled na měsíce nadcházejí jsme požádali poslance a krajského předsedu Ladislava Oklešťka.

Okleštěk (ANO): Vstupu do politiky nelituji
Foto: Archiv LO
Popisek: Ladislav Okleštěk

Necelý týden do Vánoc a ejhle ,ANO' stále maká. Pilno ve Sněmovně, rušno na ministerstvech, frkot na radnicích. Jaké budou letošní svátky?

Letos si svátků moc neužijeme. Tento týden, ještě 22. prosince, zasedá Sněmovna, další schůze bude 8. ledna. Mezi tím práce na úkolech z výborů a komisí. Na radnicích se schvalují rozpočty, na ministerstvech se pracuje na zavedení nově schválených zákonů a přípravách na zákony projednávané ve Sněmovně. Já osobně v současné době pracuji na zákonu o zadávání veřejných zakázek, který čeká na druhé čtení ve Sněmovně.

Jak hodnotíte zpětně letošní rok? Co se podařilo, co naopak ještě potřebuje doladit?

Letošní rok byl velmi hektický. Máme rok po komunálních volbách, naši nováčci na radnicích pomalu sbírají zkušenosti z politické práce. Není to vždy jednoduché, ale věřím, že je to velmi cenná zkušenost, která se nám zúročí při další práci. Ve Sněmovně jsme dokázali, že náš poslanecký klub je stabilní a pracovitý. Při našich prvních poslaneckých krůčcích jsme hodně často slýchali, že náš klub dlouho nevydrží pohromadě, rozpadneme se jako někteří před námi. Dva roky uběhly jak voda a my máme ve Sněmovně stabilní pozici. Doladit musíme ještě Jednací řád Sněmovny, stále musíme pracovat se Stanovami ANO a průběžně připravovat podklady pro jejich editaci. Velký úkol je před námi v tom, aby naše kluby zastupitelů dobře spolupracovaly s politickými zástupci ANO a mnohdy i mezi sebou.

Došlo k několika rošádám v personáliích. Některé koalice se rozpadly, jinde se naráželo na rivality v osobních rovinách přímo uvnitř hnutí. Už se podařilo očistit zrno od plev?

Tak razantně bych to nepojmenovával. Jde o snahu očistit ANO od lidí, kteří se k nám přidali ve snaze pouze získat politické pozice, osobní prospěch nebo lokální vliv. U koalic se jedná o dvě varianty. Některé se rozpadly díky naší politické nezkušenosti a naivitě, jiné díky osobním vztahům mezi našimi zvolenými zástupci. Vždy je to však velká škoda. V poslední době se z naší politické scény začíná vytrácet politická kultura a vzájemná úcta. Nikdo po politicích nechce, aby si padali rovnou kolem krku, ale mohli by se k sobě chovat slušně, vzájemně se respektovat a utkávat se korektně.

Nejtvrdší oříšek má jméno EET. Jedni zavedení elektronické evidence tržeb velebí, druzí nenávidí. I Vy si od něj slibujete jen to nejlepší?

Dobrá otázka. Problém je v tom, že opozice stále dokola uvádí samé nepravdy k této tematice.

EET je způsob, jak narovnat podnikatelské prostředí v naší zemi. Je snad správné, aby měli všichni stejné podmínky a ne aby naši poctivý podnikatelé a živnostníci byli znevýhodněni proti těm nepoctivým. Díky EET se také uleví poctivým podnikatelům a živnostníkům, protože bude možno snadno rozpoznat případné podvody a finanční správa se jimi bude moct zabývat a nebude zbytečně obtěžovat kontrolami tam, kde bude vše v pořádku. Ač někdy slýchám různé názory, věřím, že EET bude velkým přínosem jak pro naši ekonomiku, tak pro zažití správných etických a morálních norem.

Ještě donedávna starosta malé obce, nelitujete vstupu do vrcholné politiky?

Určitě nelituji. Po dvaceti letech v komunální politice jsem si uvědomil, že je zde šance pomoci jako zákonodárce právě obcím a městům. Mám kontakt se svými bývalými kolegy, mohu přenášet jejich připomínky a názory na půdu Poslanecké sněmovny a aktivně je aplikovat do nových zákonů, popřípadě napravovat chyby v těch stávajících. Ve Sněmovně pracuji ve Výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj a ve Výboru pro životní prostředí. Oba tyto výbory mají k obcím a jejich problematice velmi blízko. Pokud se na mě obracejí občané, starostové, podnikatelé a je to v mých silách, rád pomůžu.

Příští rok je rokem volebním. Skýtá plno výzev. Jaká je pro Vás osobně ta největší?

Pro mě osobně je příští rok velikou výzvou. Chci s našimi kandidáty co nejlépe uspět v krajských a senátních volbách. Vím, že to nebude snadné, ale také dobře vím, že máme spoustu slušných, pracovitých a schopných lidí, se kterými je šance dokázat to.

Jak budete trávit Vánoce a co byste popřál občanům naší republiky?

Vánoce budu trávit s rodinou. Je to jedno z mála období, kdy na sebe budeme mít pár dnů v kuse čas. Alespoň v to doufám.

Všem lidem přeji, aby Vánoce prožili v klidu, lásce a pohodě. Těm, kteří mají to štěstí, aby je prožili se svými blízkými. Do nového roku 2016 přeji všem lidem více slušnosti, tolerance, pokory a vzájemného porozumění. Věřím, že je možné žít vedle sebe tak, abychom si nepřekáželi a dokázali se vzájemně respektovat. Co však přeji nejvíce je zdraví. Vím, o čem mluvím.

Zdroj: anobudelip.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

9:05 Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

Většina senátorů a senátorek dnes odmítla projednat novelu občanského zákoníku, která řeší manželstv…