Olga Sehnalová (ČSSD) na Spotřebitelském fóru ke dvojí kvalitě

06.10.2017 21:00

Letošní výroční konference Spotřebitelského fóra, pořádaná v Praze stejnojmennou organizací, byla věnována dvojí kvalitě potravin.

Olga Sehnalová (ČSSD) na Spotřebitelském fóru ke dvojí kvalitě
Foto: sehnalova.cz
Popisek: Europoslankyně Olga Sehnalová

Odborného setkání, jehož cílem bylo prodiskutovat kvalitu zboží a potravin v České republice a zodpovědětotázku, zda má český spotřebitel na výběr, se zúčastnila i Olga Sehnalová, členka Výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele Evropského parlamentu. Mezi dalšími řečníky byli zástupci spotřebitelských organizací z České republiky i ze Slovenska, akademické půdy, státní správy i podnikatelů.

Úvod konference byl věnován prezentacím výsledků dosavadních srovnávacích studií. Výzkum Asociace spotřebitelů Slovenska z roku 2011, který prezentoval i během veřejného slyšení Olgy Sehnalové v EP, doplnil předseda asociace Miloš Lauko o výsledky srovnávání pracích prášků. Podle M. Lauka dvojí kvalita nezpochybnitelně existuje a to proto, že není legislativně nijak zakázána. Druhým prezentovaným byl průzkum Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, zpracovaný pro ministerstvo zemědělství. Zástupce VŠCHT Jan Pivoňka zmínil ve svém vystoupení také závěry studie, zpracované v roce 2015 stejnou institucí pro Olgu Sehnalovou. J. Pivoňka ve svém vystoupení mj. upozornil na skutečnost, že spotřebitelé nemohou v některých případech za stávajícího označování dvojí kvalitu z obalu výrobku zjistit, například v případě deklarace účinných látek u pracích prášků.

V druhé části, kterou odstartovala Olga Sehnalová představením svých aktivit v boji proti dvojí kvalitě zboží na půdě Evropského parlamentu i v České republice, komentovali svůj pohled na dvojí kvalitu i možná řešení zástupci Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR, Úřadu vlády ČR, Sdružení českých spotřebitelů a Sdružení obrany spotřebitelů –Asociace. Všichni přítomní se shodli na potřebě společného dialogu výrobců, spotřebitelských asociací i dozorových orgánů v otázce řešení dvojí kvality výrobků, k čemuž ostatněposloužila i včerejší konference. V otázce, jakým způsobem mají být opatření v boji proti dvojí kvalitě realizována, se však pohledy jednotlivých aktérů i nadále liší.

Dialog bude pokračovat příští týden, kdy se kvůli dvojí kvalitě do Bratislavy sjedou premiéři zemí V4, evropští komisaři a představitelé zastřešujících podnikatelských a spotřebitelských organizací. Na akci nebude chybět ani Olga Sehnalová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Postavení občana tváří v tvář úřadu není rovnocenné

8:19 Lachnit (ANO): Postavení občana tváří v tvář úřadu není rovnocenné

„Už v 18. století byl vydán příkaz zapisovat do matrik všechny narozené děti bez příplatku k taxe št…