Oliva (TOP 09): Volební námluvy

10.02.2017 14:10

KDU-ČSL byla pro mne vcelku přátelskou a solidní stranou od dob Josefa Luxe. Kdyby tomu tak nebylo, komentoval bych dnešní úspěšné námluvy s hnutím STAN slovy „ dobře jim tak“. Ale protože je mám docela rád, tak to neřeknu.

Oliva (TOP 09): Volební námluvy
Foto: top09.cz
Popisek: Poslanec za TOP 09 Jiří Oliva

Petr Gazdík je nepochybně slušný muž, kterého si vážím, asi tam je takových i víc. Ve STANu je ale také mnoho těch, ze kterých půjde lidovcům hlava kolem. STAN není klasickou, ideově zaměřenou politickou stranou. Její idea je vytáhnout co nejvíce peněz ze státního rozpočtu pro své obce. Tato jednoduchá idea svádí do řad hnutí STAN pestrou směsici členů či sympatizantů, od ultrapravicových až po ty, silně levicově smýšlející. K tomu se potřebuje dostat do Parlamentu, ať už sama, nebo s pomocí někoho jiného. V minulých dvou volebních pomohla STANu do Poslanecké sněmovny dnes nenáviděná TOP 09. A jaké byly s touto symbiózou zkušenosti? Při zcela nejasné členské základně a politickému světonázoru kandidátů STAN vyžadoval při obsazení volebních kandidátek metodu tzv. zipu, takže při 3-4 procentech přínosu to bude lidovce stát 50% míst na společné kandidátce. Při společné účasti v zastupitelstvech obcí a měst radní a zastupitelé STANu hlasovali, nikoliv výjimečně, v rozporu s kolegy z TOP 09, v Kutné hoře dokonce došlo k vyloučení TOP 09 z koalice. Eventuální úspěch umí vždy slíznout STAN. Královéhradecký kraj byl o minulých volbách do sněmovny zaplaven billboardy typu: „Pan XY = 150 milionů pro vaše město.“ Skutečnost byla taková, že pan XY na zákon o rozpočtovém určení daní, který znamenal pro menší obce a města přínos, ani nesáhl a kdože mu jej prosadil? Jak jinak než nenáviděný Kalousek. Na to vše si budou muset lidovci zvyknout, pokud si ovšem tvrdě nedomluví podmínky, které by podobné „levárničky“ vyloučily. Tak když už lidovci do tohoto riskantního podniku jdou, nezbývá, než jim popřát jednak ostražitost a také bezpečnější podmínky spolupráce, než si v minulosti dojednala důvěřivá TOP 09.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gregorová (Piráti): Obchod se zbraněmi bude pod lepší kontrolou

14:07 Gregorová (Piráti): Obchod se zbraněmi bude pod lepší kontrolou

Europoslanci dnes schválili vylepšená opatření pro dovoz, vývoz a tranzit střelných zbraní, jejich k…