Olomouc: Radní města se zabývali lokalitou řešenou změnou č. II ÚP Olomouc

20.11.2015 12:59

V kontextu odůvodnění rozsudku Nejvyššího správního soudu se radní města Olomouce na svém posledním jednání zabývali problematikou stavební uzávěry v ploše označené v Územním plánu Olomouc jako 03/056P. Jde o území vymezené ulicí Wittgensteinovou, železniční tratí, obchodní galerií Šantovka a areálem Sochorových kasáren.

Olomouc: Radní města se zabývali lokalitou řešenou změnou č. II ÚP Olomouc
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Rozsudkem z letošního února totiž zrušil Krajský soud v Ostravě ke dni 31. prosince 2015 část Územního plánu Olomouc, a to konkrétně výškovou regulaci v ploše označené jako 03/056P. Proti vydanému rozsudku podali statutární město Olomouc i navrhovatel Office Park Šantovka kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu, ten v dané věci rozhodl 25. září 2015 a v rozsudku obě kasační stížnosti zamítl. „Ohledně stanovení data zrušení výškové regulace je NSS toho názoru, že krajský soud nezneužil možnosti odsunout datum zrušení části Územního plánu Olomouc a stanovil datum přiměřeně,“ vysvětluje vedoucí odboru koncepce a rozvoje magistrátu Marek Černý. „NSS má dále za to, že pokud nebude změna územního plánu projednána včas, má město k dispozici nástroj stavební uzávěry,“ objasňuje Marek Černý.

Nejvyšší správní soud mimo jiné v odůvodnění rozsudku uvádí: „že nezjistil, že by navrhovateli vzniklo legitimní očekávání stran povolení všech jím plánovaných staveb“ a tento svůj závěr obsáhle odůvodňuje.

„Na základě těchto nově vzniklých informací Rada města Olomouce uložila odboru koncepce a rozvoje zpracovat, projednat a po projednání s dotčenými orgány i veřejností předložit radě města materiál týkající se návrhu územního opatření o stavební uzávěře v dané ploše,“ uvedl k usnesení náměstek primátora Aleš Jakubec. „Chceme tím vytvořit prostor pro projednání návrhu Změny č. II Územního plánu Olomouc, o jejímž vydání bude ve finále rozhodovat Zastupitelstvo města Olomouce,“ vysvětluje náměstek Jakubec.

„Územní opatření o stavební uzávěře vydává v přenesené působnosti rada obce. Jde o opatření obecné povahy, které omezuje nebo zakazuje v nezbytném rozsahu stavební činnost ve vymezeném území. A to v případě, že by mohla ztížit nebo znemožnit budoucí využití území podle připravované územně plánovací dokumentace, jestliže bylo rozhodnuto o jejím pořízení nebo o pořízení její změny,“ vysvětluje legislativu Marek Černý z odboru koncepce a rozvoje. Územní opatření o stavební uzávěře lze vydat také v případech, jestliže je zrušeno nebo změněno rozhodnutí o námitkách nebo zrušeno opatření obecné povahy o vydání územně plánovací dokumentace, případně jeho část.

„Pro případné vydání opatření obecné povahy o stavební uzávěře, bude potřeba počítat s dobou minimálně čtyř měsíců, a to vzhledem ke lhůtám a postupům, které legislativa jasně vymezuje,“ odhadl náměstek primátora Aleš Jakubec.

Postup vydání stavební uzávěry je následující:

-  návrh se písemně projednává s dotčenými orgány, které mohou uplatnit svá stanoviska do 30 dnů ode dne obdržení návrhu, který musí být s dotčenými orgány dohodnut,

-  námitky proti návrhu opatření obecné povahy mohou podat vlastníci nemovitostí, jejichž práva, povinnosti nebo zájmy související s výkonem vlastnického práva mohou být přímo dotčeny, dále zástupce veřejnosti a občanská sdružení dle zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů, a to ve lhůtě 30 dnů ode dne jeho zveřejnění (tj. 15 dní na úřední desce formou veřejné vyhlášky), zmeškání úkonu nelze prominout,

- o námitkách rozhoduje správní orgán, který opatření obecné povahy vydává,

-  vydání samotného opatření obecné povahy radou města (vyvěšením veřejné   vyhlášky na úřední desce 15 dní).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.