Olšáková (STAN): Živé dřevěnice vás okouzlí lidovými řemesly, folklórem i valašskou kuchyní

22.08.2022 20:33

Klobucké dřevěnice u Pechanců, u Pivečků a na Kosence o poslední srpnové sobotě zaplní čilý ruch, který bude patřit akci Živé dřevěnice. K tomu pro vás otevírají i další památky, račte vstoupit!

Olšáková (STAN): Živé dřevěnice vás okouzlí lidovými řemesly, folklórem i valašskou kuchyní
Foto: Daniela Černá
Popisek: Eliška Olšáková (STAN)

Klobucké dřevěnice u Pechanců, u Pivečků a na Kosence o poslední srpnové sobotě zaplní čilý ruch, který bude patřit už čtvrtému ročníku akce Živé dřevěnice. 

Anketa

Blíží se konec Zemanova mandátu. Jakou školní známkou hodnotíte jeho prezidentství? (Hlasování od 22. 8. 2022)

58%
13%
10%
9%
10%
hlasovalo: 16883 lidí
Pojďte na návštěvu, která vás na chvilku přenese do časů našich valašských předků! Vlídné hospodyňky vás v chalupách pohostí, šikovní řemeslníci vezmou do rukou pracovní nářadí a muzikanti zase nenechají zahálet své nástroje hudební. Spolu s dřevěnicemi vám dveře otevře i Červený dům, Stará radnice, stodola u domu Josefa Bratmanna nebo na věž farního kostela. Po památkách se můžete projít ve společnosti krojované valašské družiny, která spolu s muzikanty rozveselí všechna místa s programem. Na nádvoří Kosenky vám odpoledne zahraje cimbálová muzika Klobučan a večer vystoupí jako host písničkář Pavel Tabásek. Těšíme se na setkání v Živých dřevěnicích už v sobotu 27. srpna od 13 hodin.

„Srdečně vás zveme na návštěvu klobuckých dřevěnic, ve kterých si připomenete všední život valašských rodin, jejich tradiční řemesla i folklór. Někde ochutnáte vařené zemáky a kyšku, jinde pravou kyselici nebo chléb přímo z pece namazaný povidly či sádlem. V chalupách se bude zvesela hrát a zpívat a harmonikáři doprovodí také krojovanou družinu. Setkáte se s hospodáři, kteří vám předvedou fortelnou práci při výrobě šindelů nebo kutí kos, i s hospodyňkami, které budou drhnout peří, paličkovat, příst na kolovrátku nebo tkát na stavu. Program slibuje pěknou podívanou, proto si určitě udělejte čas a vydejte se s námi na putování za valašskými tradicemi,“ pozvala Eliška Olšáková, starostka města Valašské Klobouky.

Vaše procházka po historickém centru Valašských Klobouk může mít i další zastavení. „Na Masarykově náměstí se v Červeném domě ocitnete v soukenické i prvorepublikové domácnosti a také v dobové kuchyni z 50. let. Expozice o díle architekta Huberta Gessnera pak můžete zhlédnout ve Staré radnici a ve stodole na zahradě domu Josefa Bratmanna. A když vystoupáte po schodech do výšin kostelní věže, pokocháte se výhledem na město s nezvyklým nadhledem,“ pozval Jaroslav Baloušek, ředitel Kulturního a vzdělávacího střediska Valašské Klobouky. „Určitě si pak nenechte ujít večerní posezení na Kosence, při kterém vám k letní pohodě od 18.30 hodin zahraje známý folkový písničkář Pavel Tabásek,“ dodal.

Akci Živé dřevěnice společně pořádají město Valašské Klobouky, Kulturní a vzdělávací středisko Valašské Klobouky, ZO ČSOP Kosenka, Klub seniorů Valašské Klobouky a Nadace Jana Pivečky Slavičín. Za spolupráci děkujeme Římskokatolické farnosti Valašské Klobouky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

23:07 Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k platům.