Ombudsman Varvařovský: vyřízení stížnosti na nevhodné chování soudních osob

10.07.2013 21:50

Zajímavé případy veřejného ochránce práv ukončené v květnu 2013.

Ombudsman Varvařovský: vyřízení stížnosti na nevhodné chování soudních osob
Foto: hns
Popisek: Ombudsman Pavel Varvařovský

Vyřízení stížnosti na nevhodné chování soudních osob; kontrola totožnosti před zahájením soudního jednání

  1. Vyvolání věci zapisovatelem a předběžné zjištění přítomnosti soudem obeslaných osob dle ustanovení § 11 odst. 1 jednacího řádu pro okresní a krajské soudy je pouhým administrativním úkonem, jehož účelem je seznámit dané osoby se skutečností, že bude v jejich věci zahájeno jednání. Předběžné zjišťování přítomnosti obeslaných osob však nemá žádnou relevanci z hlediska průběhu jednání. Účelem postupu dle ustanovení § 11 odst. 1 jednacího řádu je tedy jedině zajištění, aby obeslané osoby, které se budou patrně zdržovat v prostoru před jednací síní, vstoupily do jednací síně za účelem zahájení hlavního líčení. Zapisovatel proto není povinen ani oprávněn ověřovat totožnost předvolaných osob.
  2. Právně relevantní zjišťování totožnosti obeslaných osob v rámci trestního řízení probíhá až po zahájení hlavního líčení a ze zákona jej má provádět předseda senátu.

Stěžovatel, Mgr. M. Š., ve své stížnosti na nevhodné chování soudních osob adresované předsedovi Obvodního soudu pro Prahu 8 formuloval své námitky vůči různým jednáním, k nimž došlo v průběhu hlavního líčení, jehož se zúčastnil jako zástupce veřejnosti. Jedna z námitek se týkala postupu zapisovatele, který při vyvolání věci (před jednací síní) žádal po obeslaných osobách předložení dokladu totožnosti.

Orgán státní správy soudu se ve své odpovědi věnoval jednotlivým aspektům stížnosti, a uznal ji částečně důvodnou. K otázce kontroly totožnosti ze strany zapisovatele se však nikterak nevyjádřil.

Z vyjádření místopředsedy soudu zaslaného po zahájení šetření vyplynulo, že se u daného soudu jedná o akceptovanou praxi. V návaznosti na zprávu o šetření však předseda soudu akceptoval závěry ochránce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: azz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace