Ondráček (KSČM): Kdo nás bude chránit?

01.07.2015 9:07

Otázky vnitřní bezpečnosti jsou primárně úkolem Policie ČR, ale v širším pojetí také dalších ozbrojených bezpečnostních sborů. Své úkoly zde plní také obecní a městské policie. Policie ČR od doby ministrování Ivana Langera prochází permanentní reformou a koncepce jejich činností se mění s každým dalším ministrem. Mluvit o nějaké strategii je jen snem několika lidí.

Ondráček (KSČM): Kdo nás bude chránit?
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Poslanec KSČM Zdeněk Ondráček

Početní stavy policistů se mění o tisícovky a tak policie buď propouští nebo náboruje, to podle toho, jaký bezpečnostní průšvih se kdy a kde objeví. Tak jsme v minulosti zredukovali pyrotechnickou službu, abychom ji po událostech ve Vrběticích zase posilovali. Tak jsme téměř zlikvidovali policejní psovody, abychom později zjistili, že je potřebujeme. Stejně tomu bylo u reorganizace cizinecké a pohraniční policie.

Ministr John pohraniční policii rozpustil a zbylá cizinecká policie dnes není schopna, v případě potřeby, která se může ukázat jako velmi akutní, plnit všechny úkoly. Nemá na to početně ani materiálně technicky. Přiznává to i policejní prezident a nepřímo i ministr vnitra.

Ten nyní uvádí, že v případě potřeby může ČR proti nelegálním migrantům nasadit Armádu ČR nebo celní správu, popřípadě vězeňskou službu. Chápu pana ministra, že chce uklidnit veřejnost a deklarovat, že jsme připraveni, ale je to opravdu tak?

Když byla k plnění úkolů policie ve Vrběticích nasazena armáda, prohlásil po pár měsících ministr obrany a armádní generalita, že je to nadmíru zatěžuje od plnění výcvikových úkolů. Přestože chtěla armáda z Vrbětic odejít i nadále musela zůstat. Kolik dalších vojáků by tedy nyní byla schopna dodat k ostraze hranic? Ani stávající tabulkové stavy nejsou naplněny a vojáci jsou proto nuceni pracovat nad rámec přesčasových hodin. To potvrzuje cca pět tisíc podaných stížností, které postupně přecházejí do soudních sporů.

Naše lokajnictví alianci a příprava na možnou válku s Ruskem, kterou NATO a zejména USA stále rozehrávají, vyžaduje výcvik a přijímání dalších stovek a tisícovek nových vojáků, ale ti dobrovolně nepřicházejí a za podmínek, které armáda nabízí ani přicházet nebudou.

Nasadit na posílení ostrahy hranic celní správu je sice možné, ale jako nejmenší z bezpečnostních sborů to asi moc nevytrhne. A deklarovaná možnost nasazení vězeňské služby je pro mě velmi hořce úsměvná. Vězeňská služba se potýká s takovými personálními problémy, že k výkonu služby v pražských věznicích jezdí vypomáhat příslušníci justiční stráže z okresů. Jak tedy budou plnit ještě úkoly pro policii?

Je třeba si také uvědomit, že každé nasazení příslušníků z jiných bezpečnostních sborů by pro ně jistě znamenalo neplnit si své běžné úkoly, což se po čase vždy negativně projeví ve zhoršení bezpečnostní situace. Je to takové vytloukání klínu klínem.

Vláda by proto měla co nejdříve veřejně přiznat, že chování minulých vlád k policii a dalším bezpečnostním sborům, ale i armádě, kdy se plošně snižovaly platy, začaly danit výsluhy a snižovaly se početní stavy, bylo chybou, kterou je potřeba co nejrychleji v celém rozsahu napravit. Může se totiž stát, že tato země bude potřebovat k zajištění své vnitřní bezpečnosti nejen aktivní příslušníky, ale i ty, kteří z aktivní služby již odešli, ale jsou v duchu své přísahy stále připraveni svoji zemi a její občany chránit.

Zdeněk Ondráček, poslanec parlamentu za KSČM, předseda podvýboru pro Policii ČR, obecní policie a SBS 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová Adamová (TOP 09): Rozšíření rodiny unijních demokracií je naší strategickou nutností

15:14 Pekarová Adamová (TOP 09): Rozšíření rodiny unijních demokracií je naší strategickou nutností

Předsedkyně Poslanecké Sněmovny Markéta Pekarová Adamová se s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem ve…