Ondráček (KSČM): Kdo střežený prostor ve Vrběticích hlídá? A jak ho hlídá?

12.09.2017 16:16

Projev na 60. schůzi Poslanecké sněmovny dne 12. 9. 2017 k problematice ostrahy prostoru ve Vrběticích

Ondráček (KSČM): Kdo střežený prostor ve Vrběticích hlídá? A jak ho hlídá?
Foto: ksm.cz
Popisek: Poslanec za KSČM Zdeněk Ondráček

Vážení členové vlády, vážené kolegyně a vážení kolegové,

to byla kadence slov. Paní kolegyně, to je víc než kulomet. Já budu určitě pomalejší, ale navážu na kulomet a budeme mluvit o zbraních.

Já bych, vážené kolegyně a vážení kolegové, chtěl zařadit nový bod, který by se jmenoval Informace vlády k aktuálním problémům ve střeženém prostoru Vrbětice. Jak jste možná zaznamenali, média o tom ani ne tak moc mluví, ale je to velmi zásadní informace a velmi zásadní věc. V pátek jsem poprvé zaznamenal informaci, že policie obvinila a zadržela několik osob, které do tohoto střeženého prostoru chodí, v podstatě jako část z nás nebo většina z nás do lesa na houby, akorát že nesbírají lesní plody, ale sbírají samopaly, útočné pušky, které se tam mají válet. A informace z médií hovoří o desetitisících kusů.Takže jestliže si uvědomíme, že v tomto prostoru po výbuchu se válí deset tisíc samopalů SA 58, nepřeberné množství munice a místní občané, popř. někdo jiný si do tohoto střeženého prostoru chodí dírami v plotu a jak sami popisují, počkají, až se příslušný strážný - ať je to policista nebo kdo tam vykonává tu strážní službu - otočí, protože u toho kouří, a projdou do prostoru, posbírají si samopaly, útočné pušky a pak s nimi dál obchodují, tak si kladu otázku, kdo ten střežený prostor hlídá a jak ho hlídá. Já jsem se domníval, že střežený prostor by měl být střežen tak, aby byl střežen pokud možno neprodyšně a pokud někdo pronikne do tohoto střeženého prostoru, aby o něm ta služba věděla, byla schopná ho zadržet, ale ne k tomu, aby si tam někdo chodil v podstatě opakovaně dírou v plotě, dírami v plotě, o kterých se ví, takže předpokládám, že když o nich vědí místní občané, že o nich také ví Policie České republiky, popř. další služby, které tam vykonávají ostrahu. A já nevím, jestli to je pouze Policie České republiky nebo Armáda České republiky nebo už si najali soukromou bezpečnostní službu. Předpokládal bych, že takové oplocení někdo také kontroluje v nějakých intervalech a pokud tam najde problémy, měl by učinit veškerá technická opatření, aby nemohlo docházet k tomu, že si do tohoto prostoru kdokoli chodí a sbírá tam útočné pušky.

Já bych se chtěl zeptat, jak potom na nás, na Českou republiku má být nahlíženo v zahraničí. V zahraničí, kde se s českými, československými útočnými puškami obchoduje, kde jsou s nimi páchány teroristické útoky rukou islámských teroristů. Můžeme mluvit o tom, jak jsou tyto pušky znehodnocovány - a víme, že problémy byly na Slovensku. Ale potom, jaké renomé má mít Česká republika v očích zahraničí? A položím si ještě jinou otázku a byl bych rád, kdybyste si takovou otázku položili i vy: jak jsou střeženy jiné prostory? Může i do jiných střežených prostor kdokoli takto proniknout, aniž by o něm služba věděla? Jak je střežena např. jaderná elektrárna a jiné objekty zvláštního určení? Pro mě to je zásadní informace a myslím si, že by tato informace měla zajímat i vás, poslance a poslankyně Parlamentu České republiky, protože tyto informace se určitě dostanou do zahraničí a pokud se o nich ví v blízkém okolí tohoto chráněného areálu, určitě o nich budou vědět i osoby, které nemusí mít vždy jen sběratelského či obchodního ducha a s těmito zbraněmi může být páchána závažná násilná trestná činnost, a to nejen vůči občanům v zahraničí, ale i vůči občanům České republiky.

Takže ještě jednou říkám bod, který bych chtěl dneska slyšet, a nemusí to být dlouhé, buď se vyjádří předseda vlády nebo ministr vnitra nebo jiný pověřený člen vlády: Informace vlády o aktuálních problémech se střežením prostoru ve střeženém prostoru Vrbětice. Pokud, vážené kolegyně, vás bezpečnost České republiky a tento šlendrián, který bohužel je, bude zajímat, tak bych si dovolil navrhnout, abychom ho zařadili jako druhý bod dnešního jednání, protože předpokládám, že prvním bodem bude závěrečná zpráva vyšetřovací komise. Děkuji za vaši podporu i za to, že jste mě vyslechli.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Exner (STAN): Nesnáším, když se Češi prezentují jako malý bezmocný národ

10:14 Exner (STAN): Nesnáším, když se Češi prezentují jako malý bezmocný národ

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k bezpečnosti a sebevědomí ČR.