Ondráček (KSČM): Kdo zastaví divácké násilí?

24.03.2014 20:17

Zdeněk Ondráček, poslanec PS PČR za KSČM, k sobotnímu řádění fanoušků na stadionu FC Baník Ostrava.

Ondráček (KSČM): Kdo zastaví divácké násilí?
Foto: ksm.cz
Popisek: Poslanec za KSČM Zdeněk Ondráček

O víkendu se na dvou moravských fotbalových stadionech, v Ostravě a Uherském Hradišti, odehrála nejen sportovní bitva o prvoligové body, ale také bitva mezi „fanoušky“ fotbalových klubů, jejímž výsledkem je zranění 11 zasahujících policistů a škody dosahující statisíce korun.

Tento stále se opakující jev je svým způsobem odrazem doby a společnosti, v níž žijeme. Neúcta k zákonům a společenským normám na straně jedné a na straně druhé legislativa, která údajně dostatečně neumožňuje pořadatelům a policii projevy diváckého násilí účinně postihovat a ani jim předcházet.

Vzpomeňme 39 mrtvých z finále Poháru mistrů mezi Juventusem a Liverpoolem na belgickém Heyselově stadionu v roce 1985. Po této události nastolila britská vláda pro anglické soutěže přísná bezpečnostní opatření, která platí dodnes. Od té doby k podobné události již nedošlo a mají klid.

U nás máme od roku 2010 možnost trestat „diváky“ trestem zákazu vstupu na sportovní, kulturní a jiné společenské akce, a to až na 10 let. Ke zlepšení však nedošlo, ba naopak, situace je stále horší a my si jako obvykle stěžujeme na nedostatečnou legislativu.

I o lihovém byznysu se vědělo, ale razantní boj s ním začal až po prvních mrtvých. Čekáme, až budeme mít v ochozech stadiónů nebo mimo ně své mrtvé? To doufám ne!

Já osobně spatřuji největší problém u našich soudů, které pracují zkostnatěle a jen těžko přijímají novou legislativu a ještě hůře ji aplikují.

Sjedná v tomto nápravu nová ministryně spravedlnosti Helena Válková?

Zdeněk Ondráček, poslanec PČR za KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

12:12 Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pokusům mobilních operátorů zasahovat do politiky