Ondráček (KSČM): Pražský předvolební boj?

13.03.2014 21:42

Komentář Zdeňka Ondráčka, poslance PS PČR za KSČM, k policejnímu vyšetřování hospodářské kriminality na pražských radnicích.

Ondráček (KSČM): Pražský předvolební boj?
Foto: ksm.cz
Popisek: Poslanec za KSČM Zdeněk Ondráček

Do konce roku 2009, kdy tehdejší pražská opoziční zastupitelka Jana Ryšlinková podala trestní oznámení v souvislosti s kauzou Opencard, měli pražští politici klid a mohli si takřka neomezeně vládnout. Při pohledu na svá konta budou na tuto hojnou dobu ještě dlouho vzpomínat, a možná tak i jejich děti a další potomci. Jenže časy se mění. Vládnout v Praze dnes znamená, že nevíte dne ani hodiny, kdy přijde policie a začne konat.

Pro připomenutí: Trestně stíhaného máme bývalého primátora, dnešního poslance Bohuslava Svobodu, ale i téměř celé politické vedení magistrátu Hlavního města Prahy, a to v souvislosti s kauzou Opencard II.

A nové kauzy se stále objevují. Nově jde prověřování výstavby tunelu Blanka. Jedním z podávajících trestní oznámení je další bývalý primátor Pavel Bém. Ten obviňuje současného primátora Tomáše Hudečka, že zastavením stavby způsobil škodu v řádech několika stovek milionů korun. Hudeček kontruje, že za všemi předraženými zakázkami stál právě Bém a jeho vedení magistrátu.

A aby situace byla ještě nepřehlednější, tak prověřování došlých podnětů provádí na jedné straně protikorupční policie (ÚOKFK) a na straně druhé policisté z organizovaného zločinu (ÚOOZ). Dozor nad nimi vykonává Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1, respektive Městské státní zastupitelství v Praze. Nebudu hovořit o efektivitě toho, když prakticky tutéž věc prošetřují dva týmu policistů a dozorují dvě zastupitelství. To by měl vyřešit náměstek policejního prezidenta pro SKPV a Vrchní státní zastupitelství v Praze. Tento stav jen cosi napovídá o šeptandě, že ÚOKFK je nyní odsunut na vedlejší kolej, což by mohl vést až k jeho rozpuštění.

Nechci předjímat výsledky policejního prověřování a rád si na ně počkám. Kladu si však otázky, o co jde v těchto kauzách ve skutečnosti? Zda se v politicích a dalších lidech na politiku napojených opravdu probudila morálka, slušnost a spravedlnost nebo je toto až druhořadé a jde jen o boj mocenský a politický?

Letošní rok je nazýván rokem supervolebním. Po jarních volbách do Europarlamentu tu budou podzimní volby do obecních a městských zastupitelstev. V Praze to znamená volby do všech městských částí i magistrátu. Praha byla dlouhá léta baštou ODS a v Europarlamentu má obhajovat 9 míst. Jenže ODS je v Praze dlouhodobě a veřejně spojována s kmotry typu Janouška, Ritiga a dalších. Dnes, když je prakticky na hranici volitelnosti se snaží očistit a získat zpět ztracené hlasy voličů.

Jenže o tytéž hlasy usiluje také TOP 09, která už ví, co to znamená hospodařit v Praze s ročním rozpočtem necelých 50 mld. korun. ODS zřejmě zase ví, že v nadcházejících volbách hraje prakticky o své přežití. Kterákoliv ze stran tak může ještě vytáhnout lecjakou kauzu, protože s blížícími se termíny voleb bude boj o voliče sílit.

Možná se dočkáme i toho, že padne trestní oznámení, kterým se někdo bude dožadovat toho, aby policie prověřila zakázky za více jak 300 mil. korun v nikdy nerealizovaném projektu Bezdrátová Praha. A co projekt Praha olympijská, kde se utopilo také více jak 100 mil. Kč?

Další pochybné projekty by se jistě ještě našly. Lze očekávat, že do boje o pražského pravicového voliče může vstoupit také Hnutí ANO. To není zatím zatíženo minulostí a může tak být pomyslně tím třetím, který se směje, pokud se dva perou.

Politici z vývoje posledních let zjistili, že vést politický boj s aktivním zapojením policie, která je ze zákona povinna přijmou a prověřit jakékoli oznámení je mocensky posiluje a politického protivníka na nějaký čas oslabuje. Podávání různých trestních oznámení tedy zřejmě v nejbližších měsících neustane, a i když osobně už nevěřím, že by policie s odstupem času cokoli podstatného vyšetřila, má veřejnost právo dostat informace, jak nám politici před několika málo lety vládli.

Zdeněk Ondráček, poslanec PS PČR za KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

10:04 Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

Ministerstvo spravedlnosti aktuálně diskutuje opatření ke snížení rizika zpronevěry peněz z advokátn…