Ondráček (KSČM): Smrt policistky a zastavovací pásy

06.05.2014 19:05

Komentář Zdeňka Ondráčka, poslance KSČM a předsedy podvýboru pro policii, obecní policie a SBS.

Ondráček (KSČM): Smrt policistky a zastavovací pásy
Foto: ksm.cz
Popisek: Poslanec za KSČM Zdeněk Ondráček

O víkendu podlehla vážným zraněním policistka, která se snažila zastavit ujíždějícího zdrogovaného řidiče se zákazem řízení. Zemřela mladá žena, matka dvou dětí. V řadách policie tato tragédie vyvolala vlnu solidarity a pořádá se finanční sbírka. S pozůstalou rodinou i dětmi plně soucítím a do sbírky také přispěji. Podle médií zamřelo při výkonu služby od roku 1990 již 102 policistů. Alarmující číslo! Ministr vnitra Milan Chovanec v této souvislosti prohlásil, že bude prosazovat zpřísnění zákonů nebo zavedení nového trestného činu. S tímto by se dalo souhlasit a novému policejnímu prezidentovi jsem již nabídl svoji spolupráci. Přesto si myslím, že přísnější trest ani nový trestný čin nemohou policisty před agresivním jednáním opilých či zdrogovaných řidičů dostatečně ochránit a kladu si proto otázky, zda by nebylo možné jiné i řešení. Se znalostí zákona o Policii ČR mne napadá otázka, proč policie v těchto případech nevyužívá donucovací prostředek – zastavovací pás? Policie tento technický prostředek má, ale vzhledem k dřívějším problémům s jeho používáním jej prakticky nepoužívá. To je podle mne zásadní chyba. Zákon to umožňuje a jde jen o to na policejním prezidiu vytvořit závazný pokyn a přesně určit pravidla pro jeho užití. K čemu je nám jinak zákonné oprávnění, které policie v praxi nevyužívá. Pro zakročující policisty je daleko bezpečnější, pokud vozidlo, jehož řidič opakovaně nereaguje na výzvy k zastavení, na vhodném místě zastaví pomocí technického prostředku. Při každém pronásledování takového ujíždějícího vozidla totiž vzniká velké množství krizových situací, při kterém jsou vystaveni riziku ohrožení života a zdraví nejen samotní policisté nebo také veřejnost. A to nehovořím o škodách na majetku, které jako následek při takových akcích také často vznikají.

Vzhledem k tomu, že při probíhající 8. schůzi Poslanecké sněmovny nebudou interpelace na ministry, neboť na oba čtvrtky vyšly státní svátky, a mě zajímá, jak často policie využívá zastavovací pásy jako donucovací prostředek, podám ministru vnitra písemnou interpelaci.

Zdeněk Ondráček, poslanec KSČM a předseda podvýboru pro policii, obecní policie a SBS   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

11:04 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zastavení diskuse ohledně změny občanského zákoníku…