Opavští zelení si zvolili novou předsedkyni

21.02.2015 8:32

Začátkem tohoto roku proběhlo ve Straně zelených hned několik vnitrostranických voleb, ve kterých byly do předsednických funkcí zvoleny ženy.

Opavští zelení si zvolili novou předsedkyni
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Po loňské rezignaci Ondřeje Lišky, si na lednové konferenci zvolili zelení k 25. výročí vzniku Strany zelených v ČR, vůbec poprvé do čela strany předsedkyni, dlouholetou starostku, Janu Drápalovou. Následovala krajská konference SZ v Moravskoslezském kraji, kde byla začátkem února zvolena nová krajská rada. Předsedkyní krajské organizace se stala opavská zastupitelka Pavla Brady.

„SZ je jedinou politickou stranou, která se zaměřuje na život a jeho kvalitu, tedy přesně to, co náš kraj dlouhodobě potřebuje. Chci, aby se zelení v našem kraji stali politickou stranou, která je brána na zřetel, uspěla v krajských a senátních volbách a tím dostala šanci prosazovat svou zelenou politiku. Mým hlavním cílem bude připravit se dobře na krajské volby, získat pro SZ mandát v krajském zastupitelstvu a minimálně jednoho senátora v jednom ze tří senátních obvodů, ve kterých se bude v roce 2016 volit,“ řekla před volbou Pavla Brady.

V polovině února byla do třetice na členské schůzi zvolena předsedkyní opavské základní organizace zastupitelka a majitelka jazykové školy Olga Pavlíčková.

Strana zelených vznikla v Opavě hned po revoluci a byla jednou z prvních politických stran, které zde byly založeny. Za čtvrt století prošla opavskou buňkou celá řada členů a členek, avšak ženu měla ve svém čele až organizace založená po krajských volbách v roce 2012. Stala se jí zakládající členka organizace Pavla Brady, která po dvou letech předala vedení své kolegyni Olze Pavlíčkové.

Před svým nedávným znovuzaložením organizace Strany zelených z opavské politické scény na pár let zmizela a to po dvojích neúspěšných komunálních volbách v roce 2006 a 2010. V roce 2006 kandidovali tehdejší opavští zelení v čele s lídrem Milanem Němcem, dnešním radním za hnutí ANO, hned na 2. místě kandidoval také současný primátor Martin Víteček a na 11. radní Adam Ludvík Kwiek. V roce 2010 sestavili pro komunální volby zelení stále v čele s Milanem Němcem koalici se subjekty neslučitelnými a odporujícími principům zelené politiky a to se Suverenitou Jany Bobošíkové a Stranou práv občanů – Zemanovci (SPOZ). Tato trojkoalice získala necelé 3 %. Většina tehdejších členů nezaplatila v roce 2011 členské příspěvky a organizace zanikla, Milan Němec, Adam Ludvík Kwiek i Martin Víteček vyměnili zelené za jinou perspektivní značku – hnutí ANO 2011. Zelení v Opavě tak získali další šanci. Dnes patří opavská základní organizace k nejaktivnějším v kraji a její členové a členky se zapojují i do celostátního dění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce