Oranžový klub: Chceme být rovnocenně zastoupené tam, kde se rozhoduje

02.07.2015 8:34

Oranžový klub je zklamán postojem hnutí ANO a KDU, jejichž zástupci ve vládě zablokovali návrh na zavedení kvót pro ženy na kandidátních listinách.

Oranžový klub: Chceme být rovnocenně zastoupené tam, kde se rozhoduje
Foto: Oranžový klub
Popisek: Oranžový klub

Ministryně školství, sportu a tělovýchovy Kateřiny Valachové (čekatelky na členství v Oranžovém klubu) vnímá dnešní rozhodnutí takto: „Pokládám za prohru, že vláda nenašla odvahu k využití kvót pro zvýšení zastoupení žen v politice. Nejde o všelék, ale politický signál, co býti má. Novela pouze podporovala strany v tom, zvýšit podíl žen na kandidátce. Nešlo o přemrštěnou nebo omezující regulaci, jak někdo tvrdí.“, vyjádřila se ministryně.

Kvóty samotné nezmění postoj k rovnosti mužů a žen ve společnosti. Mohou ale začít proces odmítání předsudků, stereotypů a narovnání zastoupení žen v demokraticy volených zastupitelských orgánech. Odmítáme postoj místopředsedy vlády Bělobrádka, který prohlásil: „Proč bychom měli ženy nutit být na kandidátkách, pokud samy nechtějí?“

„My říkáme: Proč by mělo být možné omezovat právo žen, pokud chtějí vstoupit do politiky? Toto právo je omezováno životními a společenskými poměry žen v naší zemi v oblasti slaďování rodinného života, na trhu práce a mnoha dalších oblastech. Připomeňme si, že poměr zastoupení žen v politickém životě je 80:20 ve prospěch mužů a my si myslíme, že kvóty jsou jednou z cest, jak to změnit,“ reaguje předsedkyně Oranžového klubu Zuzana Jentschke Stöcklová.
Zavedení kvót je odrazem práva na rovnocenný přístup. Našly bychom mnoho příkladů, kde je toto právo porušováno. Kvóty na kandidátních listinách jsou jen jednou z částí širšího úsilí o rovnost ve společnosti.

„Kvóty nevyřeší všechno, ale mohou posunout vnímání společnosti i samotných žen o kousek dál. Stejně jako zavedení volebního práva bylo obtížné a zdlouhavé, tak ani my se nezdáváme naděje, že se posuneme blíže k rovnosti mužů a žen ve společnosti. Kde jinde začít, než tam, kde se o věcech veřejných rozhoduje,“ glosuje rozhodnutí Magdalena Pospíchalová, místopředsedkyně Oranžového klubu.

za Oranžový klub z.s. Zuzana Jentschke Stöcklová, předsedkyně

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

16:05 Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.