Ošťádal (ANO): Kolik (co) stojí křeslo

12.10.2015 22:00

Primátorkou Prostějova zastupitelstvo zvolilo dosavadní první náměstkyni Alenu Raškovou z ČSSD.

Ošťádal (ANO): Kolik (co) stojí křeslo
Foto: ANO
Popisek: Petr Ošťádal

Nahradila dlouholetého primátora a stranického kolegu Miroslava Pišťáka, který kvůli nejasnostem ohledně finančního daru v září rezignoval. Koalice ČSSD s Pévéčkem a KSČM tak žije dál. Rašková neměla ve své volbě protikandidáta a hlasovalo pro ni 29 z 35 zastupitelů.

V posledních dnech se dostalo naše město do hledáčku místních i celostátních médií v souvislosti s přijetím finančních darů představiteli vedení města. V roce 2012 a 2013 přijal 1. náměstek hejtmana Olomouckého kraje a radní města Prostějova PhDr. Alois Mačák peněžitý dar v celkové výši 1 350 000 Kč. V roce 2014 byl obdarován částkou 250 000 Kč primátor města. Nejštědřejším dárcem byla prostějovská firma DT – Výhybkárna a strojírna. Tato firma darovala radnímu Mačákovi celkem 1 100 000,- Kč, primátorovi města 250 000,- Kč. Obdarovaní hovoří o tom, že peníze použili na podporu voleb, respektive na mediální osobní propagaci. V této souvislosti se nabízí celá řada otázek.

Ve svém dopise, který jsem 1. 9. 2015 zaslal oběma politikům, jsem se dotazoval na jejich názor na to, zda by „přijetí takového finančního daru osobou zastávající významnou politickou funkci mohlo být chápáno ze strany dárce jako závazek k protislužbě a vnímáno veřejností jako pokus o viditelnou či skrytou podporu zájmů dárce s přihlédnutím k tomu, že v Radě (Zastupitelstvu) města jsou rovněž osoby, které jsou nebo byly v pracovním poměru k této firmě“. Oba dotazovaní odpověděli podobně: Firma DT- Výhybkárna a strojírna nedodávala jedinou zakázku pro město Prostějov ani Olomoucký kraj. Firma není nijak s těmito subjekty spojena. Dárce se neucházel o žádnou zakázku města. Podobně reagovali během zasedání Zastupitelstva města Prostějova 7. 9. 2015, kdy oba pánové vystoupili veřejně. Z vystoupení PhDr. Aloise Mačáka navíc vyplynulo, že o článku, ve kterém jsem před rokem upozorňoval na to, že přijal od soukromé firmy finanční dar, věděl. Nepovažoval však zřejmě celou dobu za důležité tuto skutečnost vysvětlit a učinil tak až nyní.

Přesto, že dárcem byla soukromá firma, která samotná nemusí mít z transakce nutně přímý prospěch, v případě DT – Výhybkárny a strojírny však existují nebo existovaly personální vazby na minimálně další dvě osoby v orgánech města. Problém vidím v tom, že právě předseda představenstva této firmy (který pravděpodobně darovací smlouvu i podepisoval) současně zastává funkci v Radě města Prostějova. Mohl by tak být podezříván, že mu dar pomohl k místu radního ať už díky pozici na kandidátce nebo přízni stranických kolegů při volbě členů Rady města. Na kandidátce ČSSD je u jeho jména uvedeno „ředitel pro strategii“. Není mu tedy jistě neznámé slovní spojení „návratnost investice“. Z jeho současné pozice radního může mít větší vliv na klíčová rozhodnutí města. Pokud by nebyl radním, stěží by se stal předsedou dozorčí rady Lesů města Prostějova a jednatelem společnosti .A.S.A. TS Prostějov. Pan Grulich se stal rovněž předsedou Komise životního prostředí. I z této pozice bude mít vliv na přípravu zadávací dokumentace a hodnocení významné nadlimitní veřejné zakázky na komunální služby, které dosud pro město v řádu sta milionů korun zajišťuje jím řízená .A.S.A. TS Prostějov. Jsem si jist, že pan radní Grulich je inteligentní člověk s manažerskými schopnostmi a umí sám vyhodnotit situaci, ve kterém se nyní nachází. Pokud mělo být odstoupení obdarovaných prezentováno jako očistný proces, nebyl by tento proces podle mého názoru setrváním pana Grulicha ve funkci, procesem dokončeným.

Zkrátka a dobře: Budiž nám všem tato epizoda do budoucna ponaučením. Následkem svého vlastního jednání se dostali do nezáviděníhodné pozice jak obdarovaní, tak samotní dárci. Veřejný funkcionář by se neměl takovému riziku vůbec vystavovat a případné dary s díky a s úsměvem odmítat. Rovněž dárce by si měl dvakrát rozmyslet, než pošle peníze politikovi ve vysoké funkci. Jsou jistě potřebnější oblasti, kde by mohly peníze pomáhat. Vždyť při průměrné výši důchodu 11 050,- Kč by z takového daru mohlo žít 12 seniorů spokojeně po celý rok. A pokud jste fanoušky sběru víček z PET lahví na různé charitativní účely, tak pro získání takové částky byste museli nasbírat 228 tun víček. „Had“ z nich by byl tak dlouhý, že by bez potíží spojil Prostějov s Grónskem!

Vážení spoluobčané. Je na Vás, abyste kontrolovali politiky, které jste si zvolili. Pokud Vás zajímají funkce, dary či závazky ostatních představitelů města, zažádejte si v kanceláři tajemníka o přístupové údaje do „Registru oznámení“. Do registru můžete poté přistupovat ze svého domácího počítače a zdarma.

Mgr. Petr Ošťádal

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

18:09 Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

Předseda vlády Petr Fiala vystoupil v úterý 23. dubna 2024 s projevem na 3. summitu Zdravotnického d…