Otevřený dopis Miroslava Kalouska (TOP 09) ministru financí Andreji Babišovi

29.04.2016 14:35

Otevřený dopis ministru financí Andreji Babišovi:

Otevřený dopis Miroslava Kalouska (TOP 09) ministru financí Andreji Babišovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Vážený pane ministře,

prostřednictvím médií jsme se seznámili s veřejným dopisem, který jste adresoval prezidentovi ČLK MUDr. Milanu Kubkovi. TOP 09 věnuje situaci ve zdravotnictví mimořádnou odbornou a politickou pozornost, a proto jsme se rozhodli Vás oslovit stejnou formou.

Nikdo nás nemůže podezírat z přehnaných sympatií k ČLK. Podle našeho názoru nesehrála vždy pozitivní roli při pokusech o racionalizaci zdravotnictví. Váš pohled je však do té míry neobjektivní a urážlivý, že cítíme povinnost se ČLK a především všech lékařů a sester jednoznačně zastat.

Váš dopis je na hony vzdálen postoji člena vlády, který cítí odpovědnost za kvalitu poskytované veřejné služby. Mnohem víc připomíná přístup dravého podnikatele, který se snaží dané odvětví oslabit a rozvrátit, aby se ho mohl zmocnit. Možná Vám tento způsob myšlení přinesl v minulosti řadu osobních úspěchů, ale čeští zdravotníci a pacienti si ho nezaslouží.

Úroveň veřejné zdravotní péče v ČR je i přes finanční problémy na špičkové úrovni, kterou nám mohou závidět občané mnohem bohatších zemí EU. Naším kardinálním problémem je neochota politiků přistoupit k systémovým, nepopulistickým a často i nepopulárním krokům, které by zvýšily odpovědnost každého za jeho vlastní zdraví. Absence politické odvahy je pak přenášena na bedra zdravotnického personálu, od kterého požadujeme pochopení, že nemáme dost peněz na odpovídající platy.

O zdrženlivost bylo možné prosit v době krize, kdy došlo ke snížení a zmrazení platů ve státní správě. Proč by ale zdravotníci měli být zdrženliví dnes, kdy stát zbytněl za dva roky o 21 tis. zaměstnanců, aniž by se to promítlo na jeho efektivitě? To je v přímém rozporu s Vaším neobjektivním pohledem na efektivitu ve zdravotnictví, kde personál za dostupné peníze stále ještě dokáže zázraky a logicky mu dochází trpělivost.

Vaše výroky prozrazují lehkomyslnost miliardáře, který dobře ví, že sobě a svým blízkým tu nejkvalitnější péči vždy zajistí, i když v ČR dojde ke snížení její celkové úrovně. Drtivá většina obyvatel je však na tu úroveň odkázána, a proto nelze připustit její pokles. S některými Vašimi námitkami lze souhlasit, o některých je možné vést seriózní diskuzi. Váš celkový přístup však pokládáme za nepřijatelný a nebezpečný.

Žádáme Vás proto o jeho přehodnocení.

V příloze přikládáme stanovisko k Vašemu dopisu s podrobnou argumentací.

V Praze dne 29. 4.2016

Ing. Miroslav Kalousek, předseda TOP 09, bývalý ministr financí

doc. MUDr. Leoš Heger, CSc.,  místopředseda TOP 09, bývalý ministr zdravotnictví

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kordová Marvanová: Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

14:07 Kordová Marvanová: Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k snadnějšímu zaplacení dluhů u VZP a odpuštění pená…