Oulehla (KSČM): Nové pojetí odměňování neuvolněných starostů obcí

23.08.2013 12:14

Komentář Drahoslava Oulehly, člena zastupitelstva Kraje Vysočina (KSČM), k novému návrhu odměňování neuvolněných starostů obcí.

Oulehla (KSČM): Nové pojetí odměňování neuvolněných starostů obcí
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Práce zastupitelů obcí, měst i krajů má podstatný význam pro kvalitu života lidí. Kdo se tam jde jen ukázat, ten mnoho po sobě asi nezanechá, ale ten, co mu jde o věc, zmůže mnohé a ovlivní svoji obec a život obyvatel, i když výsledky nepřijdou hned a zpravidla ne u všech nalézá pochopení.

Svoje funkce zastupitelé převážně vykonávají na úkor vlastního volna a pohodlí. Přitom kvantum úkolů, co před nimi jsou, neustále roste, a to zejména proto, že „šetrný stát“ svoje funkce jednoduše přenáší dolů, aniž by důkladně zvážil, zda možnosti měst a obcí odpovídají takovému tlaku. Co na tom, že nedostatky, které to plodí, odnese na svých bedrech občan pilný i méně shánčivý, zkrátka všichni? Státu je to jakoby jedno.

Samostatnou kapitolou je úděl starostů malých obcí, co nejsou pro svoji práci uvolněni. To oni mají být - a začasto i jsou - solí své obce. Je snad nějaký rozdíl mezi odpovědností takového starosty a starosty, co je uvolněn? Jistěže ne. Potvrdí vám to ostatně kterýkoli státní zástupce, co už mimochodem před soud za porušení funkčních povinností pohnal nejednoho z nich. A nejen to, že za chyby se platí v trestním procesu. Jde i o náhradu škody a morální odsudky takových, co mnohdy ani nevědí, o co jde, ale na rychlý soud u půllitru jsou připraveni raz-dva.

Z iniciativy Svazu měst a obcí působí na ministerstvu vnitra pracovní skupina složená mimo zástupců samospráv také z odborníků ministerstva práce a sociálních věcí a ministerstva financí. Přes rozjitřenost vrcholové politiky dospěla v srpnu tato pracovní skupina k závěru, co má mít na motivaci neuvolněných starostů pozitivní vliv. Bylo totiž většinově doporučeno řešení, aby jejich odměna byla odvozena z odměny starosty uvolněného, a to koeficientem 0,6.

Jsem přesvědčen, že to pro ony poctivé starosty malých obcí, kteří dělají především pro svoje sousedy, zase tolik neznamená, ale dodávám – alespoň něco, a proto jsem toto řešení za Asociaci krajů ČR podpořil.

Nyní už záleží jen na tom, zda připravený materiál náměstek ministra vnitra přijme, nakolik si osvojí jeho argumentační podstatu a dokáže jej ministru vnitra předložit a obhájit. Nu a na ministru vnitra je, aby mu dal takovou prioritu, co si zaslouží a odvážil se s ním přesvědčit i naši vládu. Ta totiž svoje nařízení, které problematiku odměn zastupitelů upravuje, může sama jako jediná změnit. Nepotřebuje k tomu Parlament, a tak ani nové volby a nezáleží ani na tom, že je v demisi.

Drahoslav OULEHLA, člen Zastupitelstva Kraje Vysočina (KSČM)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štěpánek (Trikolora): Normální vláda by Koudelku už dávno odvolala

9:02 Štěpánek (Trikolora): Normální vláda by Koudelku už dávno odvolala

Kdybychom žili v normální zemi a měli normální vládu, vláda by ředitele Bezpečnostní informační služ…