Pajonk (Svobodní): Vysoké daně nevytváří ani plnou státní kasu, ani bohatství a ani zaměstnanost

25.06.2014 13:33

Strana svobodných občanů (Svobodní) oslaví tento čtvrtek (26. června) Den daňové svobody.

Pajonk (Svobodní): Vysoké daně nevytváří ani plnou státní kasu, ani bohatství a ani zaměstnanost
Foto: Archiv TP
Popisek: Tomáš Pajonk

Tímto dnem se označuje pomyslný okamžik, od kterého jde veškerá mzda na konto občana. Do té doby naopak veškerý příjem připadá státu. Také letos Den daňové svobody připadá dle výpočtů společnosti Patria Finance na 27. června – to znamená,  že téměř půl roku musíme všichni pracovat na daně pro stát!

Svobodní na čtvrtek 26.6. přichystali akce pro veřejnost v řadě městech po celé ČR. V Praze, ve všech krajských městech a v několika dalších budou rozdávat noviny speciálně vytištěné k tomuto účelu (asi 60 tisíc kusů). V Brně (odpoledne na nám. Svobody) a Zlíně budou akce větší. Ve Zlíně bude koncert na náměstí a zdarma zmrzlina – ovšem půlka kopečku bude vždy odebrána coby symbolická daň.

„Chceme se spolu s občany zamyslet nad tím, proč naši předkové Den daňové svobody slavili na konci února, a my až v červnu. A také si užít to, že už jsme daně zaplatili. Chceme také lidi upozornit na vysokou míru zdanění a neustálé změny v daňové soustavě, které znejišťují občany a komplikují jim život. Dlouhodobě nabízíme řešení v podobě snížení daní a vládních výdajů,“ vysvětluje Tomáš Pajonk, místopředseda Strany svobodných občanů.
„Stát vybírá vysoké daně a přerozděluje velké množství peněz. Vysoké daně nevytváří ani plnou státní kasu, ani bohatství a ani zaměstnanost. Právě naopak,“ dodává Pajonk.

Různé metody výpočtu

K výpočtu dne daňové svobody existují různé metody. Ta, kterou užívá společnost Patria Finance, rozděluje rok na dvě části v poměru odpovídajícímu podílu celkových daňových příjmů a čistého národního důchodu.

Den daňové svobody vypočítává každoročně i Liberální institut. Loni získali lidé podle jeho výpočtů daňovou svobodu 11. června. Institut vypočítává den daňové svobody z dat OECD, přesněji z jejich odhadu podílu veřejných výdajů na hrubém domácím produktu.

Zásadní rozdíl je tedy v tom, že zatímco výpočet Liberálního institutu bere v potaz VÝDAJE státu, výpočet Patria Finance je založen na PŘÍJMECH státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Svobodni.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Macron prý chce nahradit von der Leyenovou

17:17 David (SPD): Macron prý chce nahradit von der Leyenovou

Informace na svém veřejném facebookovém profilu o údajných ambicích francouzského prezidenta Macrona…