Palas: Jsme připraveni na vlnu 1,5 milionů Ukrajinců?

23.07.2015 17:42

Projev na 10. schůzi Senátu dne 23. 7. 2015 k tématu migrace:

Palas: Jsme připraveni na vlnu 1,5 milionů Ukrajinců?
Foto: redakce
Popisek: Senátor Jaroslav Palas

Pane premiére, zaznamenal jsem a slyšel jsem, že na Valašsku se uplatňuje jedno opatření proti migrantům – každý migrant, který vstoupí na Valašsko, údajně musí vypít deci slivovice a sníst kus vepřového špeku. A pokud to nepojí a nevypije, je to asi muslim a musí odejít. Kolega Čunek, pokud bude vystupovat, to možná potvrdí nebo vyvrátí.

Chtěl jsem tuto debatu odlehčit záměrně. Jsem přesvědčen, že vláda v mezích svých možností dělá maximum možného. Tento proces, pohyb lidí ve světě a v Evropě, přes Evropu směrem do západní Evropy je potřeba mít pod kontrolou a myslím si, že to vláda činí, kontroluje, monitoruje, vrací lidi, pokud nejsou v pořádku. V tuto chvíli se asi víc pro to dělat nedá.

Chtěl bych obrátit pozornost na jinou věc, která se týká rovněž migrace, potenciální migrace obyvatel, o které zde ještě nebylo hovořeno. A to je migrace z Ukrajiny. Na senátním výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost jsme dostali informaci, že u nás v republice trvale žije 110 tisíc ukrajinských občanů v tuto chvíli a je v zásadě připraveno, vzhledem k situaci, která na Ukrajině je, zhruba 1,5 milionů lidí, kteří se mohou dát do pohybu. Tito lidé nepůjdou do západní Evropy, ale zůstanou v Polsku, na Slovensku a u nás.

A chtěl bych položit otázku panu premiérovi v tomto smyslu, zda vláda vnímá tento problém jako určité nebezpečí, zda budeme připraveni na tuto vlnu. To bude jiná vlna, kvalitativně jiná vlna a zda jsme schopni si s tímto přílivem nějakým způsobem poradit, protože tito lidé zčásti u nás zůstanou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

9:05 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

Drtivá většina politiků se shodne na tom, že demokracie je nejlepší formou politického života lidské…