Pálková (nez. za ODS): Ne zaměstnavatel, ale stát a odbory vykořisťují lidi pobírající minimální mzdu

20.09.2016 9:40

Pokrytectví, se kterým odborářští bossové a vládní socialisté bezostyšně argumentují, proč je důležité zvyšovat minimální mzdu, nemá mezí. Možná jsme si už zvykli na to, že zvyšování nejnižšího možného výdělku je každoroční a v poslední době už i celoroční politikum. Evergreen doby.

Pálková (nez. za ODS): Ne zaměstnavatel, ale stát a odbory vykořisťují lidi pobírající minimální mzdu
Foto: archiv kandidátky
Popisek: Irena Bartoňová Pálková, nezávislá kandidátka do senátu s podporou ODS ve volebním obvodě č.22 - Praha 10

Je to jednoduchý, občanům srozumitelný a snadno uchopitelný nástroj politického marketingu, ale hlavně hra s veřejným míněním utvářejícím pozitivní obraz politiků a odborářských lobbistů ve snaze získat nějaké ty politické body. A co víc. Politiky to nestojí ani korunu. Kampaň de facto zaplatí podnikatelé. A nějaké drobné poputují i zaměstnancům.

Vždyť přece pomáhají těm, kteří pomoc potřebují, protože zaměstnavatelé jsou vykořisťovatelé a sami nedokážou, nechtějí a nemají v úmyslu své zaměstnance mzdově ohodnotit tak, jak si zaslouží. Tohle je zpátečnická rétorika, která mi připomíná časy minulé.

Rozum vám pak nebere, když právě stejný stát jakožto zadavatel veřejných zakázek způsobem vypisování veřejných zakázek tlačí ve výběrových řízeních na podnikatele, aby jejich zaměstnanci pracovali právě za minimální mzdu. Příkladem jsou veřejné zakázky na úklidové nebo bezpečnostní služby.

Změnit to mohl nový zákon o veřejných zakázkách, který vstoupí v platnost letos v říjnu. Bohužel, ačkoliv jsem na to upozorňovala, s novým zákonem se nic nezmění a nadále budou zadavatelé soutěžit zakázky hlavně na cenu. Kvalita vládu ani poslance nezajímá. České dálnice by mohly vyprávět svůj příběh. Normálně uvažující člověk, když si chce najmout paní na úklid nebo výpomoc do domácnosti, nehledí jen a pouze na cenu. U státu ale tuto logiku těžko hledat.

Kde byli ti odboráři, když se zákon o veřejných zakázkách připravoval? Bohužel to byli sami podnikatelé v čele s Hospodářskou komorou, kteří upozorňovali, že by nabídková cena jako jediné kritérium měla být přípustná pouze výjimečně.

Ano, možná se neshodnu se všemi, ale podle mne 9900 Kč hrubého na výplatní pásce je jen k přežití, nikoliv žití. Klobouk dolů před těmito zaměstnanci. Místo toho, aby pobírali sociální dávky a nechali se živit státem, raději pracují. A věřte nebo ne, řada z nich dokáže i něco málo ušetřit.

Daňové zatížení mezd bylo loni osmé nejvyšší

Jasným vítězem zvyšování minimální mzdy ale nejsou – jak bychom si mohli bláhově myslet – tito zaměstnanci, ale stát a představitelé, který jej vedou. A samozřejmě odboráři, kteří se na takové populistické kampani přiživují a nebrání se rozdmýchávat nenávistnou atmosféru.

Pravda je, že díky zvýšení minimální mzdy o 1100 Kč, jak navrhuje Sobotkova vláda od ledna 2017, stát od podnikatelů vysaje docela slušnou „sumičku“. Odhadem přes 700 milionů Kč ročně navíc. Takové peníze se přece hodí. Obzvlášť, když je potřeba uživit rostoucí počet státních úředníků.

Počítejte se mnou dále: zvýší-li se minimální mzda od ledna 2017 o 1100 Kč měsíčně, zaměstnavatel si musí připravit kvůli všem odvodům za zaměstnance o 1400 Kč více než dnes. Zaměstnanec si ale polepší čistého jen o 830 Kč. A od zaměstnavatele a jeho zaměstnance pobírajícího minimální mzdu díky daním a odvodům jako je sociální a zdravotní pojištění, což jsou de facto také daně, vytáhne 5060 Kč měsíčně, tedy o 510 Kč více než dneska. Ano, čtete správně. Stát zkasíruje z práce člověka pobírajícího minimální mzdu každý měsíc přes pět tisíc korun. Zaměstnanců, pobírajících minimální mzdu, je mimochodem okolo 115 tisíc.

A tak se, vážení přátelé, opět ptám. Daňové zatížení mezd v České republice loni dosáhlo 42,8 procenta, v rámci Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) – tedy ekonomicky nejrozvinutějších států na světě – bylo u nás dokonce osmé nejvyšší! Ano, čtete správně. Co to znamená v praxi? Kdybychom neměli jedny z nejvyšších odvodů na světě, každý zaměstnanec by měl na výplatní pásce podstatně více peněz než dnes. A firmy lepší konkurenceschopnost, díky níž mají zakázky a díky kterým dávají lidem práci.

Kde jsou, prosím, opět ti odboráři, aby tlačili na vládu, aby tento stav narovnala? Srovnání ceny práce se zeměmi OECD nesnesou. Ale srovnávat minimální mzdu se Slovenskem umějí dobře. A už vám taky neřeknou, že sice na Slovensku je vyšší minimální mzda, ale také podstatně více lidí tam nemá práci a že dlouhodobě je u našich sousedů nezaměstnanost vysoká. A srovnání s Německem je zase jiný příběh.

Zvyšování minimální mzdy se opravdu vyplatí

Vláda na svém středečním jednání projedná zvýšení minimální mzdy. Jde to rychle, viďte, když jsou volby. Dokonce si nechala vypracovat analýzu, podle níž zaměstnavatele vládou nařízené zvýšení nejnižšího možného výdělku vyjde na 3,5 miliardy Kč. A že takovou částku zaměstnavatelé unesou. Možná ji mají zakopanou někde na zahradě.

Ano, unesou. Tam, kde není kam sáhnout do rezerv, podnikatelé sáhnou po zvýšení cen. Třeba v ubytovacích službách, jako jsou kempy nebo levné ubytovny. Jiní zaměstnavatelé začnou počítat – vyplatí se tři zaměstnanci na úklid, nebo raději pořídím úklidový stroj, který bude obsluhovat jeden nejschopnější? A nebude výhodnější samoobslužná pokladna?

Ano, opravdu se zvyšování minimální mzdy vyplatí. Škoda jen, že ne zaměstnancům, kteří minimální mzdu pobírají.

Irena Bartoňová Pálková
Viceprezidentka Hospodářské komory České republiky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice