Pánik (ČSSD): Krize odezněla, firmy nabírají nové zaměstnance a zvyšují mzdy

04.06.2015 10:08

Krize definitivně odezněla, z firem v Karlovarském kraji přicházejí až na výjimky samé dobré zprávy. Nejlépe se v regionu daří strojírenskému, elektrotechnickému a kupodivu třeba i textilnímu průmyslu.

Pánik (ČSSD): Krize odezněla, firmy nabírají nové zaměstnance a zvyšují mzdy
Foto: Archiv
Popisek: Karlovarský zastupitel za ČSSD Jakub Pánik

Oživení výroby se projevuje také růstem mezd, který avizovali už na začátku letošního roku významní zaměstnavatelé v regionu, v čele s těmi největšími. Týká se to třeba Sokolovské uhelné, Witte Automotive Nejdek, sklárny Moser nebo Karlovarské krajské nemocnice. Ta přidala střednímu zdravotnickému personálu už vloni a přesto hospodařila po dlouhé době v kladných číslech. V letošním roce navýšila krajská nemocnice mzdy zdravotnickému personálu o další dvě procenta.

„Krize je pryč. Dnes a denně se setkávám s tím, že zakázek mají firmy dostatek nebo nadbytek. Dokonce jich mají tolik, že jim i přes nábor stále chybí zaměstnanci. Chybí jim nejen ti kvalifikovaní, ale už i ti nekvalifikovaní. Čistě teoreticky si myslím, že zaměstnavatelé budou nuceni začít soutěžit o pracovní sílu i cenou mzdy,“ odhaduje ředitel Krajské hospodářské komory Karlovarského kraje Stanislav Kříž. K překvapivým výsledkům výrobců textilu poznamenal, že si navzdory silné konkurenci z Asie našli své segmenty trhu a bodují u odběratelů kvalitou a exkluzivitou zboží.

Daří se například karlovarské sklárně Moser. Vloni rozšířila výrobu, přijala dalších deset až patnáct zaměstnanců a zvýšila mzdy o 10 procent. „Letos a v dalších letech chceme platy zvyšovat vždy průměrně o 6 procent. Pro řemeslníky, kterých máme v klíčových profesích nedostatek, to může být ještě výraznější zvýšení,“ řekla personální ředitelka Moseru Světlana Hančová.

Druhý největší zaměstnavatel v kraji - WITTE Automotive v Nejdku s dvěma tisíci lidmi – otevře v roce 2016 nový závod na výrobu vnějších lakovaných klik do automobilů v Ostrově. Firma, která vyvíjí a vyrábí zámkové komponenty pro většinu automobilek, přijme do konce letošního roku zhruba 35 zaměstnanců a plánovala zvýšit letošní mzdy až o 3,5 procenta.V první fázi najdou v novém závodě pracovní uplatnění technici a specialisté. Vloni společnost dosáhla rekordního obratu 530 milionů eur.

Česko letos očekává růst hrubého domácího produktu o 2,4 procenta a v podobném rozsahu poroste podle Krajské hospodářské komory i Karlovarský kraj. Na této velmi pozitivní vlně se kvůli odlivu ruských turistů však až tolik neveze lázeňství a cestovní ruch. Průměrný plat v Karlovarském kraji vloni stoupl o 2,5 procenta (o 545 korun) na 22 060 korun.

„Vypadá to, že nás čeká celkově dobré období. Šedesát procent investic přišlo do Karlovarského kraje z Německa a zhruba polovina výrobků odsud míří právě k našim západním sousedům. Neočekávám, že by se oživení v Německu nějak zabrzdilo,“ zmínil ředitel Krajské hospodářské komory Karlovarského kraje Stanislav Kříž.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…