Pardubický kraj: Hejtman Netolický - zemědělci se musí připravovat na rok 2020. Kraje jsou připraveny jim pomoci

06.09.2016 14:01

Situace v zemědělství není růžová. Podnikatele trápí nízké výkupní ceny komodit či malý zájem o práci na polích a u zvířat, naopak velkou příležitostí jsou evropské dotace. O vzájemné spolupráci a možnostech, jak může kraj pomoci, jednali hejtman Martin Netolický a radní Václav Kroutil na pravidelném setkání se zástupci Regionální agrární komory Pardubického kraje.

Pardubický kraj: Hejtman Netolický - zemědělci se musí připravovat na rok 2020. Kraje jsou připraveny jim pomoci
Foto: pardubickykraj.cz
Popisek: Pardubický kraj

„Kompetence kraje v oblasti zemědělství jsou velice omezené, ale snažíme se pomoci alespoň tím, že iniciujeme projednání požadavků ze strany zemědělců na zasedání Asociace krajů ČR. Na tom nejbližším předneseme záměr vztahující se k nabývání vlastnictví zemědělských pozemků,“ uvedl hejtman Martin Netolický a vyzval přítomné k aktivitě směrem k nadcházejícímu období pro čerpání evropských fondů. „Sice máme teprve rok 2016, ale já jsem přesvědčený, že je nutné se už nyní připravovat na programové období, které začne v roce 2020. Navíc po říjnových volbách budou mít kraje v jednání s ministerstvy silnou pozici a vznikne tak velká příležitost, jak dosáhnout potřebných změn,“ dodal hejtman Netolický.

Kraj bude zemědělce podporovat i nadále

Pardubický kraj pomáhá zemědělcům také prostřednictvím úzké spolupráce se společností Agrovenkov, tedy Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova v regionu. Tato forma podpory bude fungovat i nadále. „Bez ohledu na výsledky voleb mají zemědělci stále opěrný bod v memorandu, jehož ustanovení platí jako záruka, že kraj se jim bude snažit dle svých možností pomáhat. Snažíme se také zajistit, aby se zástupce zemědělských odborů podílel na jednáních krajské tripartity,“ sdělil Václav Kroutil, radní zodpovědný za životní prostředí, zemědělství a venkov.

Investice do zemědělských škol jsou vidět

Ačkoliv je v regionu velice nízká nezaměstnanost, tak zemědělství podobně jako další obory pociťuje nedostatek pracovních sil. Pardubický kraj se k oboru snaží přilákat už zájemce z řad studentů, a proto v nedávné době investoval nemalé prostředky do oprav zemědělských škol v Chrudimi nebo Lanškrouně. „Je vidět, že se kraj o školy stará. Zrovna ta v Lanškrouně, kterou mám nejblíž, je opravdu špičková,“ řekl viceprezident Agrární komory České republiky Leoš Říha a ocenil úroveň spolupráce kraje s komorou za uplynulé čtyřleté období. „Ač jsme často řešili témata, která přesahují kompetence kraje, tak se nám společnými silami dařilo je posouvat na příslušná místa,“ dodal Leoš Říha.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).