Pardubický kraj: Místo Nových Sudet bude NOVUM

10.05.2014 11:35

Zástupci čtyř českých krajů, Dolnoslezského vojvodství a české i polské části euroregionů Nisa a Glacensis se dnes v Jelení Hoře shodli na novém názvu uskupení pro přeshraniční spolupráci. Namísto kritizovaného názvu Nové Sudety vybrali latinské slovo NOVUM, které charakterizuje novou spolupráci devíti partnerů. Pardubický kraj na jednání zastupoval radní pro cestovní ruch René Živný.

Pardubický kraj: Místo Nových Sudet bude NOVUM
Foto: pardubickykraj.cz
Popisek: Pardubický kraj

„Česká strana se na místě jednoznačně shodla, Poláci musí počkat na páteční vyjádření maršálka Dolnoslezského vojvodství. Vypadá to, že se nám tak brzo otevře další zajímavá cesta k rozvoji oblastí, kde je sice krásná příroda, ale kde zatím nebylo tolik prostředků,“ konstatoval po jednání Živný.

Evropská seskupení s právní subjektivitou představují novou možnost nadnárodní a meziregionální spolupráce a čerpání evropských dotací.  Členem sdružení NOVUM jsou kraje Pardubický, Liberecký, Královehradecký a Olomoucký, Dolnoslezské vojvodství a české i polské části Euroregionů Nisa a Glacensis. „Na tomto záměru jsme se dohodli už v roce 2011 a umožní nám čerpat evropské prostředky pro rozvoj příhraničních oblastí,“ vysvětlil hejtman Martin Netolický už na dubnovém jednání zastupitelstva. Prostřednictvím seskupení mohou vznikat přeshraniční projekty sloužící rozvoji cestovního ruchu, životnímu prostředí, ochraně kulturního dědictví a podobně.

Úmluva o zřízení Evropského seskupení pro územní spolupráci NOVUM s ručením omezeným a jeho stanovy budou muset ještě projít schválením zastupitelstev všech zúčastněných partnerů a na české straně je bude potvrzovat také Ministerstvo pro místní rozvoj. Pokud vše bude bez problémů  a průtahů, mohla by se společná dohoda podepsat už na podzim letošního roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pardubickykraj.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…