„Vztah k chlebu se tradičně pěstuje již v rodině. Přáli bychom si, aby rodiče vedli své děti také ke vzdělávání v oboru potravinářství. Střední potravinářská škola v Pardubicích vychovala již řadu potravinářů a byli bychom rádi, kdyby tato tradice mohla pokračovat i dále. Pardubický kraj tento středoškolský obor vnímá jako velmi perspektivní a počítáme s ním i do budoucna,“ řekla ve svém úvodním slově náměstkyně Jana Pernicová, která má ve své gesci vzdělávání.
Úcta k chlebu je úctou k člověku
Ostatní významní hosté hovořili v duchu úcty a pokory k chlebu ve vztahu k vzájemnému respektu mezi lidmi. „Velmi dobře si uvědomuji, že přísloví, jak k chlebu, tak k člověku, nabývá na významu. Musím proto vyslovit přání, abychom i v budoucnu měli možnost v míru obdělávat půdu a péci voňavý chléb,“ upozornil na neklidnou situaci na Ukrajině krajský radní pro zemědělství a venkov Václav Kroutil.
O národní soutěži Chléb roku
Prestižní soutěž probíhá ve dvou kategoriích: „Konzumní chléb roku“, který se vyrábí na průmyslových linkách a „Řemeslný chléb roku“, kde při výrobě převažuje ruční podíl práce. Kvalitu chleba bude hodnotit dvanáct zkušených odborníků z pekařského oboru, kteří byli certifikováni nezávislou senzorickou laboratoří VŠCHT Praha. Jakost chleba se posuzuje podle propracovaného 100 bodového systému ukazatelů, kde se hodnotí: vzhled, tvar, objem, kůrka, barva, vůně, střídka a chuť chleba.
autor: Pardubickykraj.cz