Pardubický kraj hledá cestu pro elektrickou přípojku na tvrz Bouda

30.05.2014 7:37

Byl to ten slavný den, kdy k nám byl zaveden elektrický proud, si na dělostřelecké tvrzi Bouda zatím bohužel zpívat nemohou. Připojení do distribuční sítě, o které Pardubický kraj jako vlastník objektu usiluje, zkomplikovalo jednání s majiteli pozemků. Informoval o tom krajské radní hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Pardubický kraj hledá cestu pro elektrickou přípojku na tvrz Bouda
Foto: pardubickykraj.cz
Popisek: Pardubický kraj

Připojení tvrze bylo zvažováno ze třech míst – z Těchonína, z Boříkovic a ze Suchého vrchu. Po prohlídce možných tras byla jako nejvhodnější vybrána trasa z Těchonína. Přitom se předpokládalo uložení kabelu do stávající lesní cesty. Po rozpracování projektové dokumentace však vyvstal problém s vlastníky pozemků, kteří nesouhlasili s prováděním zemních prací a s uložením kabelu na svých pozemcích. „Tyto pozemky není možné trasou kabelu obejít, protože by trasa vedla zalesněným terénem. Z toho důvodu bylo třeba vyhledat jinou vhodnou cestu. Po jednání s vlastníky pozemků se jako nejvhodnější jeví trasa ze Suchého vrchu. Rada proto posunula termín předložení nových závěrů do konce letošního roku,“ vysvětlil hejtman Martin Netolický.

Dělostřeleckou tvrz Bouda získal Pardubický kraj do vlastnictví v roce 2011. Je situována v lesním masivu, v prostoru značně odlehlém od nejbližších obcí. Jde o obrovský pevnostní objekt, s pěti bojovými „sruby“ a podzemním systémem chodeb a sálů o celkové délce 1,5 kilometrů. Provoz objektu je závislý na dodávce elektrické energie.  Ta je pro tvrz Bouda v současnosti zajišťována dvojicí stabilních dieselgenerátorů, jejichž provoz je však velmi náročný.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

21:10 Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s krajany.