Paroubek: Babiš na odstřel?

12.08.2017 10:41

Policie ČR po dvouletém vyšetřování zhruba dva měsíce před sněmovními volbami požádala Poslaneckou sněmovnu o vydání poslanců Babiše a Faltýnka. Tedy předsedy a prvního místopředsedy hnutí ANO, které je, alespoň podle všech dosavadních průzkumů veřejného mínění, o tři koňské délky lídrem volebních preferencí politických stran a vysokým favoritem sněmovnich voleb.

Paroubek: Babiš na odstřel?
Foto: Archiv PL
Popisek: Jiří Paroubek ve studiu PL TV

Žádost o vydání Andreje Babiše (obvinění zatím vzneseno nebylo) není až zas tak překvapivá, neboť souvisí s kauzou Čapí hnízdo. Když se celá kauza loni na jaře provalila, zdálo se být vše vcelku jasné. Andrej Babiš mlžil, lhal a premiér Sobotka podle svého zvyku celou věc rozpliznul a nechal Babiše z pasti, kterou si připravil sám, s přehledem uniknout. Pokud měl někdy Sobotka na Babiše udeřit, bylo to právě v tomto okamžiku. A ne v květnu 2017, kdy měl nabito v zásadě slepými patronami. Pokud by ale vládní krize v květnu 2017 byla zakončena tímto požadavkem policie směrem k Poslanecké sněmovně, byl by Sobotka vítězem. Takto skončil v poli poražených bez možnosti reparátu. Prostě Sobotka není předvídavý politik, nedokáže uvažovat dva, tři nebo dokonce čtyři tahy dopředu. jako např. prezident Zeman.

Na jaře 2016 mohl Sobotka bez problémů vytěsnit Babiše z vlády i s jeho hnutím. A na podzim téhož roku uspořádat mimořádné sněmovní volby, které by dopadly zcela jinak, nežli sněmovní volby na podzim t.r. Andrej Babiš měl tehdy vlastně jen jedinou dobrou možnost, jejímž využitím pohrdnul. Kdyby vrátil ze svého nesmírného majetku 50 milionů korun, které použil z evropských peněz na dotaci Čapího hnízda, byla by celá věc dnes v zásadě uzavřená. To však Babiš neudělal…

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Tím však zdaleka nechci říci, že celá věc je rozhodnutá a že Babiš je politicky vyřízený. Již načasování celého požadavku policie, kterým se Poslanecká sněmovna bude zabývat pár týdnů před volbami v září a říjnu, je natolik zvláštní, že se veřejnost musí ptát, zda je celá věc fér. Já o ní tedy příliš nepochybuji. Andrej Babiš má však vynikající advokáty. A bude se bránit, a pokud jeho hnutí výrazně vyhraje v podzimních volbách, tak se celá policejní konstrukce může rychle zhroutit.

Slabinou celé žádosti policie, a to výraznou slabinou, je ovšem jedna věc. A je zvláštní, že hnutí ANO na to ještě nepoukázalo. Možná proto, že vyslalo do večerní debaty na ČT místopředsedu Faltýnka, kterého se celá kauza má rovněž týkat. Sám sebe člověk brání nejhůře. A to se stalo i Faltýnkovi. Myslím si ale, že marketingová mašinerie hnutí ANO vycítí celou slabinu policejní akce tak, jako já. O Faltýnkovi se v souvislosti s kauzou Čapí hnízdo dosud vůbec nemluvilo. Že by byl tak rafinovaný, těžko předpokládat. A pokud se markteting hnutí ANO soustředí na tuto výraznou slabinu, může policie spolu s politickymi odpůrci A. Babiše v souboji o veřejné mínění prohrát. Takže v podzimních volbách nemusí A. Babiš vůbec ztratit, ba naopak může ještě získat. Tedy, může získat, pokud bude tak marketingově obratný jako je dosud a pokud jeho zázemí v oblasti marketingu bude fungovat tak dobře, jako dosud.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…