Paroubek: Babiš sice je ve střetu zájmů, ale když to nevadí jemu...

09.04.2015 7:28

Babišův střet zájmů ve věci daňového zvýhodnění pro biopaliva první generace tak ve věci dodávek biopaliv pro ČEPRO, kdy firma ministra financí, které je jediným akcionářem ČEPRA, je současně jediným výrobcem biopaliv pro ČEPRO, je zcela nepochybný.

Paroubek: Babiš sice je ve střetu zájmů, ale když to nevadí jemu...
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Ministr financí a šéf Agrofertu Babiš se ale tváří, jakoby se nedělo vůbec nic divného a odmítá, že by střet zájmů vytvářel jakýkoli problém.

„Mám čistý stůl, není co skrývat, není problém, aby si do ČEPRA šel sednout i pan Kalousek,“ uvedl Babiš a jeho stranický souputník Faltýnek se svého šéfa zastal slovy: „Vláda naplňuje požadavky Evropské komise (EK). ČR se zavázala, že bude navyšovat podíl biopaliv v pohonných hmotách.“

Pan Faltýnek ovšem poněkud zapomíná zmínit fakt, že EK označila podporu biopaliv první generace za slepou cestu a jasně řekla, že jejich podpora musí skončit do roku 2020. A pokud A. Babiš říká: „Jestli mi někdo vyčítá, že jsem investoval dvě miliardy korun do firmy na zpracování řepky olejky a zaměstnal stovky lidí, tak je to absurdní, tahle debata,“ je třeba mu odpovědět, že mu nikdo nevyčítá jeho dvoumiliardovou investici do továrny na zpracování řepky olejky, ale to, že si díky zákonu prodlužujícímu daňové úlevy na biopaliva první generace na roky 2015–2020 jeho Agrofert přijde na 5 miliard korun – a po tomto datu už dále podpora biopaliv první generace bude muset nutně skončit. A absurdní je tedy v první řadě celé prodlužování této podpory, jejíž přidaná hodnota není evidentně vůbec žádná.

Koaliční partneři hnutí ANO se sice shodují v tom, že A. Babiš je ve střetu zájmů a že by bylo vhodné, aby firmy s majetkovou účastí státu (např. tedy ČEPRO) byly převedeny ze správy ministerstva financí pod ministerstvo průmyslu a obchodu, ale jelikož takové řešení A. Babiš odmítá a vyhrožuje ukončením vládní koalice, návrh na převod správy státních podniků nepodpoří. A poslanci ČSSD se naopak dnes v prvním čtení chystají podpořit novelu zákona o daňovém zvýhodnění biopaliv. Jestliže sociálnědemokratičtí i lidovečtí poslanci tuto novelu skutečně schválí, má A. Babiš své investice na vstup do politiky plně uhrazeny i se snovými úroky – ano, tak se řídí firma…a ve vedlejšáku stát. A sociální a křesťanští demokraté, pokud budou pro novelu zákona o biopalivech hlasovat, si mohou řeči o Babišově střetu zájmů nechat na doma ke kávě. Veřejnost je už baštit nebude.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Paroubek - profil

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace