Paroubek: Babišova předvolební spanilá jízda do Karviné

09.06.2016 18:29

Andrej Babiš, předseda hnutí ANO, vicepremiér, ministr financí a majitel rozhodujících českých médií v jedné osobě, zavítá v těchto dnech do Karviné. Zřejmě aby se na místě dozvěděl to, co se může dočíst z novin…Tedy, že horníci a další zaměstnanci OKD jsou na tom prachbídně.

Paroubek: Babišova předvolební spanilá jízda do Karviné
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Ke kauze OKD by přeci jeho odborné útvary na ministerstvu financí  uměly dát analýzu především o tom, zda se ještě „něco“ nedá udělat se smlouvou o koupi minoritního podílu OKD od státu, na základě které se Z. Bakala se svým společníkem po scelení s majoritním podílem  stali v roce 2004 jedinými vlastníky OKD.

Bakala pak nesplnil svůj veřejný příslib, že odprodá nájemníkům  bytů OKD (často se jednalo o horníky a bývalé horníky OKD) za rozumnou cenu několika desítek tisíc korun tyto byty do jejich vlastnictví. Tak se mi to podařilo prosadit před lety například při prodeji bytů ČEZu v Ústeckém kraji. 

Je zvláštní, že po B. Sobotkovi a M. Kalouskovi i další ministr financí sklapává kufry před majestátem bývalého uhlobarona, miliardáře Bakaly, a dělá, jakože už v této věci nic není možné udělat. 

Být na místě odborářů, kteří s Babišem budou mluvit a kteří zastupují horníky, tak bych se právě na toto zeptal. Zeptal bych se, zda je možné ještě dnes zpochybnit kupní smlouvu Bakaly a státu  a snažit se získat nějaká finanční plnění od miliardáře, který v OKD za 11 let "vydělal" podle odhadů 100 – 120 miliard korun.

Pokud se  účastníci setkání nebudou bavit o konkrétních věcech, nelze Babišovu cestu do Karviné  hodnotit jinak než jako cestu předvolební. Umím si dokonce představit Babišovu základní argumentaci: „Politické strany, které věci kolem OKD v průběhu posledních 11 let řešily, selhaly, a  já už s tím nemohu nic dělat… Ale jinak zařídím všechno ". 

To, že  Babiš  jako ministr financí už nemůže nic dělat,  není tak úplně pravda. Pokud by se jednalo o hospodářský subjekt, který by měl Babiš zájem získat jako součást svého impéria Agrofertu, jistě by nasadil všechny právní a  jiné páky k tomu, aby celou věc vyřešil ve svůj prospěch. Teď má něco vyřešit ve prospěch horníků a dalších zaměstnanců OKD (těch bytů je jen tak mimochodem přes 43 tisíc). Jde o to, aby tito lidé neodešli ze svého zaměstnání o žebrácké holi a s žitím v bytě s tržním nájemným. Ale zdá se, že jinou nežli předvolební hodnotu Babišova cesta do Karviné nemá…

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

10:04 Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

Ministerstvo spravedlnosti aktuálně diskutuje opatření ke snížení rizika zpronevěry peněz z advokátn…