Paroubek: Babišovo ultimátum

18.06.2016 13:17

Babiš se chová jako bohatá nevěsta. Tento šampion průzkumů veřejného mínění zatím sice žádné volby nevyhrál, ale v průzkumech veřejného mínění stále vede. Teď se ovšem odkopal parádním způsobem, a zejména neuvěřitelně zkompromitoval šéfa ÚOOZ Šlachtu, neboť dává až příliš okatě najevo svou osobní vazbu k němu.

Paroubek: Babišovo ultimátum
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Babiš je politik, který má známý několikanásobný konflikt zájmů. Je jako vicepremiér a ministr financí jedním z nejvyšších ústavních činitelů země a současně je majitelem druhé největší korporace v zemi, druhým nejbohatším člověkem v ČR s prakticky neomezenými možnostmi posouvat své peníze do politiky, což prakticky může znemožnit rovnou soutěž politických stran, a je také majitelem největšího mediálního impéria v zemi.

Teď k těmto četným střetům zájmů, a můžeme říci, že Babiš je vlastně chodícím střetem zájmů, přibyla ještě jasně deklarovaná vazba na policejní útvar ÚOOZ, který v minulosti proslul řadou kontroverzních akcí. Ať už pod vedením Kubiceho anebo od roku 2008 pod vedením Šlachty. Je jich celá plejáda.

Nemá smysl jmenovat ty drobné přehmaty, ale zastavím se u těch velkých, klíčových, které měly jasný politický podtext a dopad do české politiky. V roce 2006, na jaře před sněmovními volbami, zveřejnilo vedení ÚOOZ tzv. Kubiceho zprávu. Nic z ní se neprokázalo. Před podzimními komunálními a senátními volbami v témže roce, šéfové ÚOOZ strašili veřejnost skupinou kořalů, údajných zločinců, vydatně hecovanou policejními agenty a sesypanou do kornoutu v kauze Budišov, která byla teatrálně pozatýkána pár dní před volbami. S jasnou konotací poškodit ČSSD. Naopak v roce 2013 se karta obrátila a do té doby ve vztahu k ÚOOZ jásající ODS byla šokována akcí, která znamenala její politický konec ve vládě a současné její dožívání na okraji politického spektra.

ÚOOZ tehdy vtrhl na Úřad vlády jako do peleše lotrovské, pozatýkal tehdejší šéfku sekretariátu premiéra Nečase, J. Nagyovou, a pár dalších borců, včetně tří bývalých poslanců ODS, kteří byli obviněni z korupčního jednání.

Ze všech podivných obvinění zůstala ve hře v současné době jen kabelková Jana. Ta, po zaplacení darovací daně z darovaných kabelek a šmuků, nejspíš bude, pokud je soud normální, osvobozena.

Před půl rokem si v akci Vidkun ÚOOZ na Olomoucku vyšlápl na několik podnikatelů a policistů a přibalil k nim do paketu také hejtmana olomouckého kraje Rozbořila. Rozbořil, který byl v té době nejzajímavější figurou ČSSD na Moravě a zřejmě tak vadil zájmům hnutí ANO v krajských volbách, byl politicky vyřízen. Do dnešního dne však nebyl předložen ani nejmenší důkaz o tom, že by jeho obvinění bylo oprávněné.

Babiš říká, že pokud Chovanec podepíše restrukturalizaci policie, v důsledku čehož odejde jeho favorit Šlachta od policie, bude to znamenat odchod hnutí ANO z vlády. Ultimáta a justamenty do politiky nepatří. Lídři ČSSD by měli na základě tohoto Babišova přístupu, kterým jasně deklaroval, že kašle na zájmy republiky nebo vlády a sleduje jen své osobní a podnikatelské zájmy vhodným způsobem marketingově reagovat.

Je nyní nad slunce jasně, že ÚOOZ, který ošetřuje Babišovy kauzy Agrotec a Čapí hnízdo, nebude tím policejním útvarem, který bude schopen vůči Babišovi postupovat podle zásady padni, komu padni.

Státní zástupci, počínaje nejvyšším státním zástupcem Zemanem, by při své známé starostlivosti o věci veřejné měli přesunout, s ohledem na jasně deklarovanou vazbu Babiš – Šlachta, vyšetřování Babišových kauz z ÚOOZ do jiného policejního útvaru.

Jednání kolem restrukturalizace policie ukázalo, že A. Babiš bojuje pouze za sebe a za toho, kdo mu může prospět, a tím je Šlachta. Všechny jeho velkolepé kecy o boji proti mafiím jsou opravdu pouze kecy pro důvěřivé hlupáky.

Vedení ČSSD čeká nyní složité rozhodnutí. Pokud ministr vnitra podepíše restrukturalizaci policie, hnutí ANO nejspíše odejde z vlády. To v tuto chvíli není dobré řešení. Dobrým řešením ale není ani to, pokud Chovanec restrukturalizaci nepodepíše. Pak už se ústup ČSSD z jejích pozic nedá zastavit…

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…