Paroubek: Babišův fond spravedlivých

23.04.2016 12:30

Když před jistou dobou vznikal Nadační fond proti korupci, soustředilo se kolem něj několik spravedlivých, tu spekulantů, tu podnikatelů "skautského" typu, kteří se snažili od teď už vykonávat spravedlnost. A hlavně moralizovat druhé.

Paroubek: Babišův fond spravedlivých
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Protože se kolem  fondu v počátcích motal Karel Randák, v té době intenzivně spolupracující s do politiky nastupujícím A. Babišem, byla mi celá věc jasná. Fond je nástrojem A. Babiše na hovadění politické konkurence a na vytváření celkového dojmu o tom, že politická třída země je zcela zkorumpovaná. A tudíž hodná nahrazení nyní již naprosto čistými borci, kteří ke svým obřím majetkům přišli zcela skautským a velmi příkladným způsobem. Tedy zejména zcela nezištně a altruisticky, pochopitelně bez jakékoli korupce a s použitím bílých rukaviček. Prostě, ti praví lidé k tomu, aby  někoho moralizovali.

Vrcholné číslo ovšem předvedl tento čtvrtek 21. dubna v rozhovoru pro Babišovy Lidové noviny ředitel Nadačního fondu proti korupci Petr Soukenka. Tedy ředitel fondu, který se před nějakou dobou snažil rozčeřit hladinu vod v českém veřejném životě. Byla to krásná, neotřelá myšlenka a nikdo tehdy jistě netušil, že se ředitel fondu bude muset snížit k tomu, aby v rámci vytváření veřejného mínění prostřednictvím Babišových médií vlastně musel relativizovat celý skandál kolem nekorektního a zřejmě nezákonného čerpání evropské dotace pro Babišovo Čapí hnízdo.

Filozofie pana ředitele fondu je vlastně jednoduchá. Proč by si Babiš nemohl ukrojit takové malinké soustečko, pouhých 50 milionů evropských peněz, když se zde rozfrncaly evropské peníze na desítky, možná stovky zcela neužitečných nebo jen málo užitečných a málo prospěšných projektů.

Např. taková cyklostezka, samozřejmě předražená, je proti Čapímu hnízdu úplná úchylnost. To přece  musí uznat každý. A Čapí hnízdo sice, jako ta cyklostezka, neslouží vlastně každému, ale do Čapího hnízda se dostanete jen tu a tam při dnech otevřených dveří, tedy každý, kdo se tam dostane, si toho pěkně váží. A navíc nedojde k nežádoucímu opotřebení, a tudíž bude efekt evropských peněz dlouho patrný… Na té cyklistické stezce přece lidé jezdí s koly a tak vůbec, opotřebovávají povrch a vůbec činí věci, které jsou nepatřičné. Tedy alespoň podle pana ředitele fondu spravedlivých pod názvem Nadační fond proti korupci.

Pokud měl někdo do této chvíle ohledně Nadačního fondu proti korupci iluze, že by snad tento fond mohl být nezávislý, nebo dokonce spravedlivý a korektní a nebyl politickým nástrojem A. Babiše, tak po tomto rozhovoru v LN už nemůže být na pochybách.

Fond je navázán na Babiše, a pan ředitel nyní vlastně takto vystavil veřejně stvrzenky na Babišovu podporu.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

19:05 Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k geotermálnímu projektu Ringen v Litoměřicích