Paroubek: Bakala a spol. se činili, OKD dluží přes 17 miliard

07.05.2016 11:45

Když se před pár týdny dnes už bývalý uhlobaron Bakala, který vytahal z nyní předluženého podniku OKD v průběhu posledních jedenácti let desítky miliard korun, evakuoval z projektu NWR, vypadaly věci velmi špatně. To, že OKD dluží desítkám nešťastných dodavatelů 17 miliard korun, je ovšem skandální a překonává všechna negativní očekávání.

Paroubek: Bakala a spol. se činili, OKD dluží přes 17 miliard
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

OKD je v insolvenci, což znamená, že ze ztrženého majetku mohou dodavatelé za své peníze dostat jen zlomek toho, co jim OKD dluží.

Bylo by zajímavé seznámit se teď s duševními pochody Z. Bakaly a jeho společníků. Zda cítí alespoň nějaké výčitky svědomí, že deset tisíc zaměstnanců OKD může přijít o práci, resp. dříve nebo později o ni přijde, že další desítky tisíc pracovních míst v navazujících firmách budou pádem OKD silně ohroženy atd. Zkrátka, že to zahýbe celým Moravskoslezským krajem, a svým způsobem i celou republikou.

Až do letošních podzimních krajských voleb, nejspíše však až do sněmovních voleb, které se budou konat na podzim 2017, budou mít občané v Moravskoslezském kraji před očima ty, kdo celou situaci spoluzavinili. Zodpovědnost premiéra Sobotky je v této věci naprosto nesporná. On byl při nepodařené privatizaci OKD, která, jak se ukázalo nyní, byla výhodná jen pro Bakalu. Vůbec však ne pro stát a jeho občany…

Stát za prodej minoritního podílu OKD v roce 2004 nepřímo od Bakaly získal 4,1 miliardy korun. Násobně větší částku jej však bude stát řešení nákladů souvisejících s pádem OKD.

Na Ostravsku a na Moravě obecně bude kauza OKD před volbami využívána A. Babišem jako ukázka neschopnosti politických stran řešit problémy a řešit problémy v zájmu lidí a v zájmu země. A nepůjde jen o ČSSD. Své schytají i představitelé pravice, protože jejich vlády mohly v letech 2006–2013 Z. Bakalu donutit ke splnění jeho veřejného příslibu, tedy že nabídne hornické byty OKD přednostně jejich nájemníkům ke koupi, a to za výhodnou cenu.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

19:05 Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

Zastupitelé hlavního města Prahy schválili odkup osmi pozemků od Českých drah. Pozemky se nacházejí …