Paroubek: Bakala si mastí kapsy na bytech OKD

19.06.2015 11:51

V roce 2004, tedy v době, když byl ministrem financí současný předseda vlády B. Sobotka, získal Z. Bakala od státu minoritní podíl ve společnosti OKD za 4,1 miliardy korun, ačkoli měla podle některých odhadů násobně větší hodnotu.

Paroubek: Bakala si mastí kapsy na bytech OKD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Bakala tedy získal podíl v OKD za zlomek jeho skutečné hodnoty, a to i se 44 tisíci hornickými byty (jejichž tržní hodnota je realitními odborníky z Ostravska nyní odhadována na cca 35 miliard korun), které se před lety veřejným příslibem zavázal odprodat jejich nájemníkům za zhruba 50 tisíc korun za byt.

Bakala však byty nikdy neprodal a ani se k tomu nechystá. Vždyť jsou nyní jeho jediným solidním aktivem, a to ještě velmi výnosným. Jen za loňský rok vydělaly RPG Byty téměř půl miliardy korun. Více než polovinu této částky, 261 milionů korun, si Z. Bakala a P. Kadas vyplatili jako dividendu. Opravdu po zásluze…

Sobotkam má v celé věci tunu másla na hlavě

Byty navíc Z. Bakala využívá i jako zástavu, aby si bral úvěry na své další podnikatelské aktivity, často i mimo ČR.

Nyní, když Bakalova NWR klesá ke dnu, je příhodný čas, aby na něj ministr financí Babiš a předseda vlády Sobotka zatlačili a přiměli ho splnit veřejný příslib, který dal. A ten zněl: prodat nájemníkům byty, které získal při privatizaci OKD, a to za cenu příznivou pro nájemníky. B. Sobotka, který má v celé věci tunu másla na hlavě, ale raději dělá, že žádný Z. Bakala vlastně neexistuje. A Babišovi se zase hodí více nespokojení nájemníci na Ostravsku a k tomu Sobotka v šachu, takže pro to, aby Bakala dostál svým slibům, nedělá také nic.

Zajímavé je, která média se o Bakalových bytech odvažují zmínit. Samozřejmě, že žádnou zmínku nenajdeme v Hospodářských novinách či v časopise Ekonom, také proto si je Z. Bakala drží, zajímavé. O této věci však nenajdeme nic ani v médiích vlastněných ministrem financí Babišem. Celá věc je tedy jasná. „Velcí kluci“ jsou v dohodě…

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…