Paroubek: Bere ministerstvo financí v potaz realitu?

06.08.2015 15:23

Čísla za první pololetí ukazují, že dochází ke statistickému snížení počtu tendrů na veřejné stavby prováděných státem, a to o 24,8 % a také k poklesu jejich objemu, a to o 17, 2 %. Stát za první pololetí nově poptával stavební práce za 53 miliard korun.

Paroubek: Bere ministerstvo financí v potaz realitu?
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

I v tomto ohledu se zdá, že v minulém týdnu zveřejněná prognóza MF, která hovoří o tom, že letos bude česká ekonomka růst tempem 4 %, je poněkud optimistickým odhadem.

ČR zatím roste především díky příznivému vývoji německé ekonomiky a silné vazebnosti českých podniků právě na Německo, se kterým probíhá zhruba třetina zahraničního obchodu ČR. Vláda zatím udělala slušnou práci, pokud jde o zvýšení spotřeby obyvatelstva. Ačkoli zejména v soukromém sektoru zatím nominální mzdy příliš nerostou, takže sedmiprocentní červencový růst maloobchodního obratu, který vyjadřuje růst spotřeby obyvatelstva, je jakousi bianco směnkou českých občanů očekávanému příznivému vývoji ekonomiky i jejich budoucích příjmů.

Vláda by při jednání v tripartitě měla nepochybně uplatnit svůj vliv a tlačit na soukromý sektor, aby se zejména pro příští rok zabýval růstem mezd, což se promítne pozitivně především mírným nárůstem inflace, jak o něm sní ČNB…

Sám stát má ovšem plně v rukou možnost ovlivnit veřejnou spotřebu, tedy investice, které sám uskutečňuje.

Za rok a půl existence této vlády však bohužel nedošlo k žádnému významnějšímu posunu proti dezorganizaci, kterou v této oblasti zavedla především Nečasova, a už před ní také Topolánkova vláda. V tomto, a bohužel i příštím roce proto bohužel nelze očekávat reálný růst veřejné spotřeby, především veřejných investic, která je jedním z faktorů pozitivně ovlivňujícím růst HDP.

Je zde jasně vidět, jaké rezervy růstu HDP jsou. A to jak ve veřejných investicích, tak co se týká spotřeby obyvatelstva či růstu exportu, a tedy přebytku zahraničně obchodní bilance.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

10:21 Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

Klimatická změna, přijetí eura nebo svoboda volného pohybu – témata, o kterých ve Sněmovně u výročí …