Paroubek: Bezprostřední finanční krize po brexitu zažehnána

17.07.2016 18:02

Evropské finanční trhy zažívají v tomto týdnu velké oživení. Německý burzovní index DAX, který vlastně vyjadřuje vývoj akcií třiceti nejvýznamnějších a nejbonitnějších německých firem, jde výrazně nahoru. Podobně většina dalších evropských burzovních indexu vč. britského FTSE 100, většina amerických burzovních indexů i japonský burzovní index NIKKEI.

Paroubek: Bezprostřední finanční krize po brexitu zažehnána
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

V uklidnění finančních trhů se promítlo několik faktorů. V prvé řadě to byl racionální postup britských vládních kruhů, kterým se poměrně rychle podařilo vyřešit vládní krizi výměnou premiéra Camerona za premiérku Mayovou.

Složením britského kabinetu dala nová premiérka Mayová najevo, obsazením významných funkcí stoupenci brexitu, že nebude s odchodem Velké Británie z EU zbytečně otálet. To pro tuto chvíli finančním trhům stačí. Zvolna se zotavuje z poklesu libra a ve vztahu k dolaru také euro.

Finanční i komoditní trhy přecházejí do optimistického módu. V posledních dnech přišly pozitivní zprávy z klíčových světových ekonomik, a to s výjimkou Číny. Situace na pracovním trhu v USA je pozitivnější, nežli se očekávalo. V květnu byla příznivější nežli v předchozím měsíci. Pozitivní čísla hlásí také Velká Británie a roste i německý průmysl. MMF hlásí, že pokles ruské ekonomiky nakonec nemusí být tak významný, jak MMF ještě před pár měsíci očekával…

A tak i špatná čísla z Číny, která hovoří o poklesu importu do Číny, a zejména pak čínského exportu, byla tak trochu zatlačena do pozadí. Ostatně trhy očekávají (14. 6.) údaje o růstu čínského HDP za loňské IV. čtvrtletí na úrovni 6.9 %. Zdá se, že to nejhorší má evropská ekonomika pro tuto chvíli, alespoň pokud jde o brexit, za sebou.

Z krátkodobého hlediska v evropské ekonomice být velké problémy nemusejí a je dobře, že i ECB prodloužila program kvantitativního uvolňování na další měsíce. Jde o to, co nejvíce podpořit v zemích EU hospodářský růst.

Dlouhodoběji může ovšem brexit znamenat nepříznivý dopad na evropské ekonomiky, na německou přímo a nepřímo také na českou ekonomiku. Pro německou ekonomiku je Velká Británie obrovským obchodním partnerem a hovořit o silném propojení německé a české ekonomiky je skoro zbytečné. Ale připomeňme, že zhruba třetina českého zahraničního obchodu je právě s Německem a Velká Británie zůstává čtvrtým největším zahraničně obchodním partnerem České republiky.

Pokud budou britské firmy po odchodu Británie z EU hůře hledat odbyt svých produktů v zemích EU, a to lze při jistých omezeních, která budou vyplývat z nově uzavřených smluv, jež budou uzavírány mezi Velkou Británií a EU, bude to znamenat nižší příjmy firem. A tedy i nižší možnosti pro budoucí růst mezd zaměstnanců i pro investice.

A hospodářský potenciál Velké Británie jako páté největší světové ekonomiky je samozřejmě takový, že se to musí promítnout, když ne ve světovém měřítku, tak zcela nepochybě v měřítku Evropy, a v první řadě v EU. Ovšem odhadnout v tuto chvíli, jaký bude dopad brexitu na hospodářský růst je tak trochu ekonomické šamanství…

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

9:15 Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

„Jen pravda je diadémem umění“ je nápis vytesaný na pomníku hudebního skladatele Václava Jana Tomášk…