Paroubek: Bibi je na cestě k prohře

15.03.2015 6:30

Podle posledních průzkumů před úterními volbami do izraelského Knesetu se zhoršily vyhlídky stávajícího premiéra Benjamina Netanjahua, přezdívaného Bibi, na opětovné obsazení postu šéfa vlády. Vedle možnosti, že bude poražen Sionistickou unií, se však nově objevuje i třetí alternativa.

Paroubek: Bibi je na cestě k prohře
Foto: NS-LEV21
Popisek: Jiří Paroubek

Netanjahu a jeho Likud  by mohla v první řadě porazit  levostředová aliance Sionistická unie, vedená lídrem Strany práce Izákem Herzogem a centristickou političkou  Cipi Livniovou, která stojí v čele  strany Hnutí. Není bez zajímavosti, že Livniová je po Goldě Meirové v pořadí teprve druhá žena, která zastávala  funkci izraelské ministryně zahraničních věcí. 

Nebezpečí porážky si jasně uvědomuje i  premiér Benajamin Netanjahu, který od setkání se členy Likudu 11. března objíždí a mobilizuje voliče po celé zemi a snaží se rozhýbat dosud poněkud mdlou kampaň Likudu.  Stále mu však průzkumy dávají pouze 21 poslanců ve 120 členném Knesetu, zatímco Sionistická unie prý může počítat s 24 až 25 mandáty. Není ovšem vyloučeno, že nakonec se budou radovat ti třetí.

Nové spojenectví by mohla  vytvořit strana Budoucnost v čele s Jairem Lapidem, průzkumy jí dávají  12-13 mandátů. Do středového bloku by se měl zapojit i Moše Kachlon s vlastní  stranou  Kulanu (předpoklad zisku 11 křesel) a tyto dvě formace by doplnil   Avidor Lieberman, dnešní ministr zahraničních věcí, se stranou Jisrael Beteinu. Společně se mohou pokusit přesvědčit prezidenta, aby právě jim dal pověření k sestavení vlády.

Pro oživení mírového procesu na Středním východě by ale zřejmě byl nejlepší úspěch  Izáka Herzoga a Cipi Livniové. Zřejmě by přišla realističtější politika, než v uplynulých letech uskutečňovala konzervativní koalice kolem Likudu a premiéra B. Netanjahua. V koncentrované podobě nám její podobu ukázal Netanjahu při svém nedávném projevu v americkém Kongresu.  Netanjahu by v případě, že by se stal premiérem,  zaujal pozici nejdéle sloužícího izraelského premiéra. Splnění tohoto jeho snu by ale zřejmě bylo vykoupeno novými problémy na Středním východě a vzdalujícím se mírovým řešením vztahů Izraele s Palestinci.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Paroubek - profil

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

9:15 Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vládnímu návrhu výpovědi bez udání důvodu