Paroubek: Bude ČR následovat Ukrajinu?

14.01.2015 5:29

V rozhovoru pro server E15 uvedl včera ministr průmyslu a obchodu Mládek, že jeho představa ohledně Aktualizované státní energetické koncepce (ASEK) byla taková, že „se ASEK schválí jako obecnější materiál, který řekne, že chceme energetiku stavět na jádru a uhlí. Po schválení ASEK by přišla konkretizace stavby jaderných bloků a těžby uhlí.“ Potvrdil tím, že ostatních pět scénářů je v ASEK jen tak pro formu, nikoli jako reálná možnost volby, kterou by v energetice mohla Česká republika jít.

Paroubek: Bude ČR následovat Ukrajinu?
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Dnes se v médiích objevila informace o tom, že Westinghouse, poté, co se mu podařilo prosadit své dodávky jaderného paliva do ukrajinských jaderných elektráren, má zájem dodávat palivo také pro český Temelín. V případě Ukrajiny přitom vyjdou dodávky jaderného palivo od japonsko-amerického Westinghousu o zhruba jednu pětinu dráž. Pochyby visí i nad kvalitou jaderného paliva dodávaného Westinghousem. Již před časem měl ČEZ možnost od této společnosti jaderné palivo odebírat, a to za horších ekonomických podmínek a v nižší kvalitě než od Rusů. A rozhodl se logicky: pro nižší cenu a vyšší kvalitu.

Vzhledem k tomu, že jedna z prvních věcí, kterou udělal nový americký velvyslanec v ČR A. Schapiro, byla, že hovořil o nutnosti dostavby českých jaderných elektráren, a vzhledem k propracovanosti scénářů ASEK a k pokusným balónkům vypouštěným ohledně účasti společnosti Westinghouse na dostavbě českých jaderných elektráren a jejich zásobování americkým jaderným palivem se zdá, že zásadní roli v lobbistických zájmech ve věci dostavby jaderných bloků v Temelíně a Dukovanech hrají právě Američané.

Čeští politici by však neměli rozhodovat v zájmu jakékoli lobbistické skupiny, ale v zájmu většiny českých občanů. A v jejich zájmu není ani nákup dražšího a nejspíše i méně kvalitního jaderného materiálu od Westinghousu, ani dostavba jaderných bloků, která by vyšla zhruba na 300 – 400 miliard korun, a to zcela bez vidiny jakékoli budoucí výhody této investice pro české občany. Častým argumentem pro dostavbu nových jaderných bloků je vytvoření nových pracovních míst. Ta by se při výstavbě bloků jistě vytvořila, jenže ta by se vytvořila i podporou obnovitelných zdrojů energie. Například v Německu živí obnovitelné zdroje 5 000 firem.

Posilovat energetickou nezávislost obcí a domácností je pro občany ČR jistě výhodnější než stavět nové jaderné bloky za situace, kdy je ČR 5. nejvyšším vývozcem elektrické energie na světě a ročně vyveze téměř celou produkci Temelína, kdy je cílem klimaticko-energetického balíčku na rok 2030 snížit spotřebu energie o 30 % a zvýšit podíl obnovitelných zdrojů energie na výrobě energie o 27 %, kdy Německo ukončuje provoz jaderných elektráren, kdy se na Slovensku mají stavět nové jaderné bloky (a počítá se s vývozem elektřiny do ČR!) a kdy se elektrická energie obchoduje za zhruba 975 korun za megawatthodinu, ale výroba jedné megawatthodiny z jaderného bloku je v energetické koncepci vyčíslena na 1600 korun…

Jiří Paroubek

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Paroubek - profil

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.