Paroubek: Bude mít Andrej Babiš ještě větší problém?

19.09.2017 8:35

Podle spekulací českých médií nepříliš nakloněných Andreji Babišovi by zpráva Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) mohla být zveřejněna již na přelomu září a října. Tedy ještě před sněmovními volbami. Připomeňme si, že česká policie v určité fázi vyšetřování letos v srpnu požádala poslaneckou sněmovnu o vydání nejvyšších představitelů hnutí ANO, poslanců Babiše a Faltýnka, k trestnímu stíhání za údajný dotační podvod.

Paroubek: Bude mít Andrej Babiš ještě větší problém?
Foto: NS-LEV21
Popisek: Jiří Paroubek

Je samozřejmé, že pokud by se objevila ještě před volbami zpráva OLAFu, která by měla podobné závěry, jako jsou dosavadní závěry z vyšetřování prováděného českou policií, bylo by to pro A. Babiše a J. Faltýnka politicky zcela smrtící. U OLAFu by totiž bylo jen těžko představitelné, že by tato organizace, obvykle naprosto nezávislá na politických vlivech, celou věc politizovala. To je prostě nemožné. OLAF však již před několika měsíci sdělil, že své vyšetřování uzavře na podzim a zveřejní svou závěrečnou zprávu před Vánocemi. Tedy zhruba 2 měsíce po ukončení sněmovních voleb v Česku.

Nelze se tedy nedomnívat, že informace, která se v části českých médií objevila, že by mohlo dojít s ohledem na průměrnou délku šetření kauz OLAFem cca 19 měsíců, ke zveřejnění jeho zprávy ještě před sněmovními volbami v Česku, je spíše přáním. To je ovšem dost fantaskní konstrukce, protože vyvozovat podobné závěry z průměru kauz u velmi složité kauzy je nerealistické. Samozřejmě, že taková zpráva OLAFu má možnost ještě zesílit tlak na A. Babiše a hnutí ANO před volbami. V případě jiných závěrů než jaké zatím udělala česká policie v kauze Čapí hnízdo, však naopak může být A. Babiš fakticky očištěn. Na druhé straně lze očekávat, že hnutí ANO a jeho šéf nebudou své politické soupeře vůbec šetřit.

Skoro bych se vsadil, že ještě před volbami se Babišova média budou intenzivněji zabývat, pokud ji Nejvyšší soud po odvolání ČSSD otevre, kauzou Altner. Zajímavý byl v souvislosti s kauzou Čapí hnízdo také názor policejního prezidenta Tuhého, vyslovený na půdě ČT v pořadu Otázky Václava Moravce, a sice, že by prezident neměl s ministry řešit konkrétní kauzy. Což M. Zeman do jisté míry udělal. Prezident se ale určitě neptá, co je v policejních spisech, to jej opravdu nemusí zajímat. Může se ale ptát ovšem takovým způsobem, který mu umožní udělat si obrázek, zda celá kauza kolem A. Babiše je policejní provokací či nikoliv.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

10:04 Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

Ministerstvo spravedlnosti aktuálně diskutuje opatření ke snížení rizika zpronevěry peněz z advokátn…