Paroubek: Bude mít policie kuráž na Bakalu?

18.07.2016 20:29

Už po několikáté probleskla v mediích informace o tom, že protikorupční policie šetří situaci v OKD. Respektive prošetřuje možné tunelování v této firmě v době, kdy byl jejím spolumajitelem známý sponzor sil pravdy a lásky Z. Bakala.

Paroubek: Bude mít policie kuráž na Bakalu?
Foto: NS-LEV21
Popisek: Jiří Paroubek

Z. Bakala se, jak známo, chlubil zhruba rok po vzniku koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných (VV) v roce 2011, že to byl on, kdo zabránil vzniku levicové vlády a pomohl vytvořit Nečasovu vládu.

Faktem zůstává, že díky společnému působení této vlády Nečasů, Kalousků, Schwarzenbergů, ale i Bártů a Johnů, se česká pravice dostala až na samé morální i politické dno a na hranici své vlastní likvidace. ODS je dnes významně oslabena, TOP 09 povede na podzim v krajských a senátních volbách svůj zápas o další existenci a je velmi pravděpodobné, že se nemusí dostat do žádného z krajských zastupitelstev. A je naopak velmi nepravděpodobné, že by mohla získat nějaké senátní křeslo. A Věci veřejné, další strana Bakalovy vládní koalice, po neslýchaného seriálu skandálů již ani neexistuje.

Policie se po vážném upozornění prezidenta Zemana před krátkým časem začala zabývat děním kolem OKD a možnou tuneláží této firmy, respektive vyváděním peněz z této firmy ve prospěch jejích největších akcionářů.

Je zvláštní, že se vyšetřování OKD neujal útvar ÚOOZ pod vedením svého bývalého velitele Šlachty. To samo o sobě o něčem svědčí. Tak jako Šlachta dostával politické zakázky v některých případech zasahovat, mohl v tomto případě dostat jiný typ zakázky: nezasahovat proti Bakalovi.

OKD je oběma nohama v bankrotu

Je třeba ocenit odvahu protikorupční policie a doufat, že se Bakala nebude vyhýbat spravedlnosti v jednom ze svých sídel na Šumavě či na břehu Ženevského jezera.

Připomeňme, že Bakala za jedenáct let své neomezené vlády v OKD získal se svým společníkem z této společnosti 100 – 120 miliard korun. Z toho zhruba dvě pětiny tvořily zisk společnosti a zbytek byl „za prodané akcie a obligace firmy“. Tyhle peníze dále investoval - jak se zahraničním médiím přiznal vesměs mimo naší republiku (prý kvůli vysoké míře korupce u nás ) - a z toho mu šly další peníze...

Nejen Bakalovy výdělky jsou hodné obdivu, ale po Bakalovi zůstaly také "pěkné" závazky. Společnost OKD má nyní 17 miliard závazků vůči soukromým dlužníkům, svým dodavatelům, a téměř 1,9 miliard korun vůči státu, tak jak minulý týden uvedlo ministerstvo průmyslu a obchodu. To je opravdu pěkné číslo, a to zdaleka ještě nejsme na konci.

OKD je oběma nohama v bankrotu. Zatím OKD-NWR zaměstnává deset tisíc zaměstnanců a další desetitisíce lidí na Ostravsku pracují v dodavatelských a subdodavatelských firmách OKD – NWR. Opravdu krásné věci zbyly v OKD po vzorovém podnikateli Bakalovi…

Protikorupční policii nezbývá než poděkovat za její odvahu, kterou zatím projevila, a doufat, že ji tato odvaha neopustí.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace