Paroubek: Bude zákon o univerzitních nemocnicích?

28.04.2017 19:50

ČSSD za časů Julínka a Topolánka, tedy cca před osmi, devíti lety, velmi ostře vystupovala proti návrhu zákona o akciových společnostech v nemocnicích. Činila tak proto, že vytvoření akciové společnosti v nemocnici, je tou nejsnazší formou, jak do budoucna, na základě odprodeje akcií či jejich části, nemocnici privatizovat.

Paroubek: Bude zákon o univerzitních nemocnicích?
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Současné české fakultní nemocnice jsou z hlediska přístrojového vybavení, a zejména z hlediska vybavení lékaři a zdravotnickým personálem, zřejmě to nejcennější, co v českém zdravotnictví existuje. Řekněme si otevřeně, že zájmem státu a jeho občanů je držet tyto fakultní nemocnice ve vlastnictví státu, protože pokud selže vše ostatní ve zdravotnictví, neměly by selhat fakultní nemocnice.

Rozum zůstává stát nad tím, o co se dnes ČSSD ve vládě, vedené premiérem Sobotkou a v tomto případě ministrem zdravotnictví Ludvíkem, pokouší. Oni v novém zákoně o univerzitních nemocnicích prosazují de facto neodvolatelnost ředitelů těchto nemocnic a jejich naprostou samostatnost, pokud jde o provádění prodejů majetku nemocnic. Zejména pak pozemkového, ale také dalšího nemovitého majetku.

Pokud jde o neodvolatelnost ředitelů, myslí ministr Ludvík nepochybně také na sebe, protože by se rád vrátil do FN Motol, tedy do svého mateřského špitálu, a lze pochopit, že chce být ředitelem nezávislým na tom, zda bude ČSSD v příští vládě, či nikoli.

Tento návrh zákona má však, pokud bude přijat, také omezit veřejnou kontrolu ve významné části českého zdravotnictví. A ve svých důsledcích povede k zašantročení majetku nemocnic, tedy veřejného majetku, a k tomu, že se tyto nemocnice a jejich nemovitý majetek dříve či později stanou předmětem privatizace, tedy rozchvácení.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…