Paroubek: ČNB se v tom plácá

23.01.2017 7:32

ČNB dostala v poslední době těžké zásahy. Především inflace se v posledních týdnech dostává zhruba na úroveň inflačního cíle, tedy až na úroveň meziročního nárůstu cenového dvou procent (v listopadu dosáhla 1,5 a v prosinci dokonce 2 %).

Paroubek: ČNB se v tom plácá
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Kromě toho se koruna v posledních měsících stala předmětem zahraničních spekulantů, kteří očekávají její vcelku rychlé zhodnocení poté, co se vedení banky vrátí od dosavadní praxe udržování umělého kurzu kolem 27 korun za euro k plovoucímu kurzu.

Korunu v prvních měsících od ukončení intervencí, které zatím stály přes 800 miliard korun, nečekají lehké časy. Její hodnota bude kolísat, ale dlouhodobě se zpevní. Každopádně bude nějaký čas doplácet na intervenční politiku ČNB.

Je tedy v zájmu ČR, aby k ukončení intervencí došlo co nejrychleji, bez ztrát dalších nekolika7 set miliard korun, které budou intervence v delším čase ještě stát. Objevily se informace, že k ukončení intervenčního režimu může dojít již k prvnímu dubnu. Doufejme, že to nebude apríl.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Ukončením intervencí se konečně otevře prostor mimo jiné k možné technologické revoluci v českém průmyslu. Jakmile se po zpevnění kurzu koruny pro české podniky sníží ceny nejdražších a nejmodernějších zahraničních technologií a strojů, bude možné začít vybavovat české továrny těmito zařízeními. Český průmysl tak zažije technologickou revoluci, a ta bude znamenat růst produktivity práce spojený s uvolňováním desítek tisíc pracovníků do dalších odvětví a také růst mezd. Vláda by mohla připravit v této souvislosti pro podniky výhodnější režim odpisování realizovaných investic.

Vláda by tomuto vývoji, který bude zahájen po ukončení intervencí vedení ČNB a stabilizaci české koruny po počátečních výkyvech směrem nahoru i dolů, měla velmi intenzivně věnovat svou pozornost. Tak aby za dva, tři roky vláda nezjistila, že prudce naopak rychle roste nezaměstnanost, což jistě není v zájmu občanů České republiky. Vláda musí být na tuto situaci postupného uvolňování pracovních sil po zavádění nejmodernějších technologií v českém průmyslu připravena. Musí mít připravené programy usnadňující tvorbu nových pracovních míst.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

12:05 Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v Bílém domě.