Paroubek: ČR podle NKÚ přijde až o 65 miliard korun z evropských fondů

11.07.2014 19:20

Na období let 2007–2013 jsem jako český premiér pomohl vyjednat nejvyšší evropské dotace na jednoho občana ze všech zemí Evropské unie. Bylo to asi 79 000 korun na každého českého občana, tedy zhruba 800 miliard korun.

Paroubek: ČR podle NKÚ přijde až o 65 miliard korun z evropských fondů
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Nejvyšší kontrolní úřad dnes vydal zprávu, že vloni byly proplaceny projekty v hodnotě 395 miliard korun, což je zhruba polovina dojednaných a připravených peněz. A to je skutečně hodně málo. Pomalé čerpání ale není jedinou chybou, kterou ČR při čerpání peněz z fondů Evropské unie dělá. NKU ve zprávě uvádí další chyby, které ČR při čerpání dotací dělala, například chybný výběr projektů (zpráva NKU uvádí příklad mostu v Kolíně dimenzovanému na nákladní lodě, které po Labi vůbec nejezdí), předražené projekty (např. Ryba domácí za 150 milionů korun).

Pouze za rok 2012 uplatnila EU vůči České republice kvůli chybám v čerpání korekce v hodnotě 125 milionů eur a ČR sama do konce roku 2012 oznámila korekce za 228 milionů eur. Tyto prostředky tedy nepůjdou z evropských fondů, ale ze státního rozpočtu. A samozřejmě i z těch proplacených prostředků bude možné provést korekce.

Česká republika byla za období 2007–2013 v čerpání evropských peněz nejhorší ze všech zemí EU. Za to odpovídají především dvě pravicové vlády, a zejména jejich premiéři, ministři financí a ministři pro místní rozvoj. Na období 2014–2020 může ČR vyčerpat až 552 miliard korun. Je třeba, aby tyto peníze šly na projekty opravdu potřebné a nepředražené.

Odhad NKU zatím hovoří o tom, že Česká republika ve finanční perspektivě 2007–2013 přijde až o 65 miliard korun. Přál bych si, aby to opravdu nebylo horší, ale můj odhad, který jsem sdělil už před mnoha měsíci, je že ČR se nepodaří vyčerpat 150 miliard korun.

Jiří Paroubek, expremiér a předseda strany LEV 21

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Předložená korespondenční volba ohrozí důvěru a připraví ČR o demokratickou jistotu

10:21 Schillerová (ANO): Předložená korespondenční volba ohrozí důvěru a připraví ČR o demokratickou jistotu

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě