Paroubek: ČSSD provedla výkop, ale hraje se dál

12.12.2016 19:53

V sobotu a v neděli jsem se svou malou dcerkou a manželkou navštívil vánoční trhy v Bratislavě a ve Vídni. Dcerka byla nadšená. Zejména na vídeňských vánočních trzích byl jeden zajímavý stánek vedle druhého. A řada těch stánků nebyla zajímavá jen pro děti, ale také pro dospělé.

Paroubek: ČSSD provedla výkop, ale hraje se dál
Foto: NS-LEV21
Popisek: Jiří Paroubek

Například skleněné vánoční ozdoby z Murána nebo nádherné vánoční ozdoby z Vídně a odjinud z Rakouska. A samozřejmě kaleidoskop specialit k jídlu i pití. Všude čisto a příjemné prostředí. A i když bylo hodně lidí, žádná strašlivá tlačenice. Všude panovala ohleduplnost. Prostě krásná předvánoční atmosféra, i když byl vlastně „jen“ advent. V neděli jsem si v Bratislavě zasedl k televizi, abych pozoroval v ČT 24 a B. Sobotku.

Zajímalo mě, co sociální demokraté, tedy strana, u které bych byl rád, aby vyhrála příští volby do sněmovny, vymysleli na sobotním ústředním výboru.

Vyhlášení daňové reformy, rozumí se že uskutečněné až po příštích vítězných volbách do sněmovny, určitě není špatný nápad. Chybí možná technické údaje jako například propočty, zda bude možné snížit kupříkladu sazbu DPH u potravin, v případě navýšení sazeb korporátní daně u všech firem bez výjimky, ale to se dá dopracovat.

ČSSD má tradičně, už od mých časů, k dispozici velmi podrobné analýzy z průzkumů veřejného mínění, ze kterých lze vydedukovat, jaký problém lidé považují za ten skutečně klíčový ve svém životě a v životě celé společnosti a na kterém je možné postavit příští volební kampaň. Ty analýzy pochopitelně dnes neznám, vězí někde hluboko v útrobách Lidového domu. Ale skoro bych se vsadil, že problematika daní jako hlavního tématu na zlomení odporu A. Babiše a jeho politické divize Agrofertu pod názvem ANO asi stačit nebude.

Daně jsou dobré téma

Předpokládám, že v krátké době z ČSSD přijdou další programové návrhy, podobné například těm, se kterými jsem přišel v minulém týdnu já. Takové návrhy, na kterých by se vyprofiloval onen pravolevý konflikt, o němž již delší čas hovořím a o němž hovořil v sobotu i B. Sobotka. Takový konflikt by mohl přinutit A. Babiše k tomu, aby přiznal barvu, kde vlastně politicky stojí. Zda napravo, nebo nalevo. Jde o témata jako je ochrana spotřebitele (mám na mysli zejména výši cen potravin a jejich kvalitu). Dále téma silné koruny. Odpor proti umístění zahraniční vojenské základny a bezhlavému navyšování výdajů státu na armádu. Dále prosazení omezení zahraničních misí armády ČR. Vymezit se proti výstavbě jaderných elektráren Temelín a Dukovany, které by generovaly drahou a dotovanou elektrickou energii. Vyhlásit skutečný boj daňovým rájům atd. atd.

Daně jsou dobré téma a zavedení druhé sazby korporátní daně jistě získá širokou podporu veřejnosti, protože daně zvýšené oligopolům přivítá každý běžný občan – zaměstnanec, ale také malý a střední podnikatel. Ti všichni trpí pod diktátem cen oligopolů.

Nejsem si však úplně jist, jaký efekt by přineslo navýšení daňových sazeb malým a středním, převážně českým, podnikům. Daňová progrese u zaměstnanců i OSVČ by byla dobrá stanovit s určitým maximálním ročním příjmem. Například od 1,2 nebo 1,5 milionu korun nahoru. Od této částky pak používat vyšší daňovou sazbu.

Poněkud mně také chybělo sdělení z řad vedení ČSSD, jak si představují budoucí komunikaci s veřejností. Přes masivní volební kampaně už to asi s ohledem na omezené finance této strany asi nebude možné. Má dnes někdo úkol zorganizovat například práci ve prospěch ČSSD na sociálních sítích a podobně? Zkrátka je tam mnoho otazníků a já doufám, že v sobotu se sociální demokracii povedl zdařilý výkop a že teď budou pokračovat další kroky směřující k získání ztracených pozic.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

7:17 SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany k rozhovoru Vladimíra Špidly s Miroslavem Kalouskem…