Paroubek: ČSSD ve Frýdku-Místku vypověděla koaliční smlouvu s hnutím ANO

16.01.2015 12:30

Říjnové volby do zastupitelstva ve Frýdku-Místku vyhrálo s 28 % hlasů, což odpovídá 15 získaným mandátům, hnutí ANO, které po jednáních nakonec uzavřelo koaliční smlouvu s ČSSD, jež získala 22 % hlasů, což znamenalo 12 mandátů.

Paroubek: ČSSD ve Frýdku-Místku vypověděla koaliční smlouvu s hnutím ANO
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Tři měsíce od voleb už ve frýdeckomístecké koalici nastaly problémy a ČSSD odstoupila od koaliční smlouvy, kterou s hnutím ANO podepsala.  Na fungování vedení města se zatím nic nemění, a to nejméně do nejbližší schůze zastupitelstva. Primátor Frýdku-Místku R. Vrbata se vyjádřil v tom smyslu, že hnutí ANO je připraveno odejít do opozice.

Podle prohlášení, které k odstoupení od koaliční smlouvy ČSSD vydala, se k tomuto kroku odhodlala, protože dospěla k závěru, že hnutí ANO nejde o blaho občanů, ale pouze o blaho vybraných členů hnutí ANO.

Jako příklad toho, co ČSSD vadí, je uvedeno, že hnutí ANO dosazuje do vedení městských společností své stranické funkcionáře. Podle členů ČSSD také například uměle vzniklo pracovní místo na právním odboru radnice, které bylo obsazeno jediným kandidátem výběrového řízení na tuto pozici – předsedou okresního hnutí ANO R. Hořínkem. Stejnou osobu hnutí ANO vybrali i do dozorčí rady městské společnosti Distep a učinilo ho předsedou majetkové komise a členem kontrolního výboru.

Posledním impulsem, který podle ČSSD vedl k rozvázání koaliční smlouvy, bylo jednání jednoho z radních za hnutí ANO, který údajně změnil některé údaje ve smlouvě a pak se tuto smlouvu pokoušel vyměnit za originál.

Primátor Frýdku-Místku R. Vrbata a jeho náměstek za hnutí ANO P. Gaj ve svém prohlášení uvádějí, že ČSSD se rozhodla vypovědět koaliční smlouvu v reakci na snahy hnutí ANO rázně řešit některé věci, a to i pomocí Policie ČR. Jejich koaliční partner ČSSD prý pouze využíval důvěřivosti, nezkušenosti a naivity k tomu, aby byla oslabena pozice hnutí ANO a aby i s jeho pomocí „prohlasovaly různé prebendy pro budoucí funkcionáře.“ Poté, co si toto vše frýdeckomístečtí zastupitelé za hnutí ANO uvědomili, chtěli dát pokažené věci do pořádku, ČSSD náhle a bez udání důvodu odstoupila od koaliční smlouvy.

ČSSD, která si od voleb v roce 2010 ve Frýdku-Místku pohoršila o šest mandátů, tedy přesně o třetinu hlasů, které v roce 2010 získala, tedy obviňuje svého koaličního partnera hnutí ANO z prospěchářství a tento koaliční partner na oplátku obviňuje ČSSD z toho samého a sám sebe, ač jsme na billboardech před volbami mohli číst cosi o profících, kteří všechno prostě zařídí, z nezkušenosti, důvěřivosti a naivity. A to vše pouze tři měsíce po volbách. Jsem zvědav, jak dlouho vydrží další koalice, jejichž členem je hnutí ANO, zvláště v případě Prahy očekávám, že problémy přijdou v nejbližší době…

Jiří Paroubek

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Paroubek - profil

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Pozor, přehled korupčních kauz!

10:21 Šlachta (Přísaha): Pozor, přehled korupčních kauz!

Shrnutí korupčních kauz vrcholných politiků, publikovaný na svém veřejném facebookovém profilu