Paroubek: Částka nevyčerpaných peněz zase vzrostla. Děkovat můžeme Nečasově vládě

18.03.2014 8:17

Ministryně pro místní rozvoj informuje jaksi postupně o velmi nepříznivém vývoji v čerpání peněz z evropských fondů ve finanční perspektivě let 2007 – 2013. Tyto informace s přibývajícím časem obsahují kaskádovitě narůstající výši nečerpání.

Paroubek: Částka nevyčerpaných peněz zase vzrostla. Děkovat můžeme Nečasově vládě
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Nyní se jedná o cca 60 mld. Kč odhadovaného nečerpání s tím, že nejsou zapracovány možná další krácení možnosti čerpání za chyby, zlodějiny, ani rozpracované plány, které mohou zkrachovat. A to samozřejmě může podstatně zvýšit objem nečerpání.

Již před více než dvěma lety jsem upozorňoval v řadě interpelací ve sněmovně vládu P. Nečase, že hrozí nečerpání peněz až ve výši 150 mld. Kč. Navrhoval jsem tehdy zavedení krizového režimu čerpání evropských peněz. Vláda bohorovně a arogantně hrozbu ztráty evropských peněz ignorovala. Za to nese politickou odpovědnost celá Nečasova vláda.

Mrzí mě to o to více, že jsem v prosinci 2005 jako tehdejší předseda vlády dojednal v Evropské komisi cca 800 miliard Kč, tedy největší objem čerpání na jednoho občana ze všech tehdejších 27 států EU (téměř 80 tisíc Kč na občana). Nyní tedy hrozí nevyčerpání téměř 15 tisíc na jednoho občana. Kolik z toho mohlo být postaveno nových školek, škol, nemocnic, silnic atd.

Nešťastné je v nastalé situaci rovněž již dříve nastavené pravidlo, podle kterého ministerstvo V. Jourové bude čerpání fondů EU zveřejňovat čtvrtletně a nikoliv v měsíční frekvenci, jako tomu bylo do konce roku 2013.

Jiří Paroubek, předseda strany LEV 21 a lídr této strany do EP

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

9:05 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

Drtivá většina politiků se shodne na tom, že demokracie je nejlepší formou politického života lidské…