Paroubek: Centrální registr administrativních budov musí začít plnit svůj účel co nejdříve

02.07.2014 17:40

Za Centrální registr administrativních budov, který byl spuštěn na konci roku 2012, zaplatil stát 254 milionů korun! Ze závěru NKÚ ovšem vyplývá, že registr neplní svůj účel. Je skutečně skandální, že Nečasova vláda nebyla tuto instituci schopná uvést do chodu.

Paroubek: Centrální registr administrativních budov musí začít plnit svůj účel co nejdříve
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Do července 2013 měla dát ministerstva i další úřady do registru údaje o svých kancelářských budovách. To se z velké části nestalo. Nyní je tedy, hlavně díky neschopnosti Nečasovy vlády, stále možné vládní budovy levně prodávat, draze kupovat nebo levně pronajímat vlastní prostory a být za velké peníze v prostorách pronajatých. Například ministerstvo školství si v pražském Karlíně najímalo kanceláře za 6,6 tisíce korun za metr čtvereční, ale samo pronajímalo prostory v Karlemlitské ulici na Malé straně za 276 korun za metr čtvereční.

Registr za více než čtvrt miliardy korun, na jehož správu ročně padne více než 62 milionů korun, spravuje Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Ten ani nezná celkový počet budov, které by měly být v registru zapsány. Za data v registru mají odpovědnost jejich vkladatelé a ÚZSVM je nemůže kontrolovat.

Centrální registr administrativních budov je třeba co nejdříve uvést do funkčního chodu, vláda tedy musí v co nejbližší době předložit plán, jak toho dosáhnout. Je také nutné určit, kdo je odpovědný za stávající nefunkčnost registru a vyvodit z toho osobní odpovědnost.

Jiří Paroubek, expremiér a předseda strany LEV 21

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konzervativní strana: Západní svět se zjevně nepoučil ze svého selhání

23:08 Konzervativní strana: Západní svět se zjevně nepoučil ze svého selhání

79. výročí ukončení 2. světové války v Evropě