Paroubek: Ceny komodit přestávají padat

26.06.2016 14:42

Několikrát v posledním roce jsem ve svých článcích věnoval pozornost vývoji cen surovinových komodit a upozorňoval jsem, že v delším časovém horizontu tří až pěti let u většiny z nich dochází k velmi výraznému poklesu cen. To plně platilo zejména pro rok 2015 i pro počátek tohoto roku.

Paroubek: Ceny komodit přestávají padat
Foto: NS-LEV21
Popisek: Jiří Paroubek

Pokud se však podíváme na tabulku, která přináší porovnání cen komodit k 31. 5. 2016 s cenami dosahovanými v závěru roku 2014 a 2015, vidíme trochu jiný vývoj.

Pokud jde o průmyslové kovy, jejich ceny k 31. 5. 2016 vesměs velmi silně zaostávají k za jejich cenami k 31. 12. 2014. To je pro průmysl jistě dobrá zpráva, protože kovy jsou jako základní surovina pro výrobu zboží nakupovány za ceny výrazně nižší než v roce 2014. Ale oproti závěru roku 2015 šly ceny alespoň u některých průmyslových kovů nahoru. U hliníku je to pár procent, ale významně pak u zinku a cínu. Naopak k dalšímu poklesu došlo u cen olova, k nevýznamnému pak u mědi a palladia, a podstatnějšímu u niklu.

Mezi průmyslové kovy můžeme zařadit i stříbro, které díky jeho použití zejména v automobilovém a elektrotechnickém průmyslu zaznamenalo k 31. 5. 2016 oproti konci let 2014 a 2015 růst ceny.

Také platina zaznamenala oproti konci roku 2015 po pěti měsících tohoto roku ne nevýznamný růst. Ale její cena stále dosti výrazně zaostává za cenou této komodity vykázanou v závěru roku 2014. Takže vývoj cen kovů, které mají široké uplatnění v průmyslu, již přestal mít jednoznačně sestupnou linii, a naopak u řady z nich, zřejmě především díky rychlému růstu automobilového a elektrotechnického průmyslu, došlo letos k jistému nárůstu cen. Anebo u některých komodit kovů dochází v zásadě k nevýznamnému poklesu. (Měď a palladium).

Brexit bude mít silný vliv na ceny ropy

Tento cenový posun směrem nahoru zcela nepochybně působí, a zejména bude působit, pokud bude tato tendence setrvalá, na růst výrobních cen průmyslových výrobků. Růst cen řady komodit kovů nezbytných pro průmysl vlastně vytváří podmínky pro růst cen spotřebních předmětů i výrobních prostředků, a tedy pro mírný růst inflace.

Zajímavý vývoj je zaznamenán u zemního plynu. Zejména v posledních dnech (22. 6. je cena jednotky plynu 2,57 $) se zdá, že gradují ceny zemního plynu, které již k 31. 5. 2016 téměř dohnaly úroveň z konce loňského roku a blíží se k cenové úrovni, to ale velmi zvolna, zemního plynu k 31. 12. 2014.

Také ceny uhlí již neklesají a udržují se zhruba na stejné úrovni, na které byly na konci roku 2015. Ale proti závěru roku 2014 je zde stále významný pokles.

Ropa Brent a ropa WTI se dostaly z úrovní cca 37 $ za barel na konci roku 2015 na úroveň kolem 50 $ za barel. Je otázka, jak dopadne hlasování Britů o brexitu. Jeho výsledek bude mít nepochybně silný vliv na vzestup, či pokles cen ropy. A velmi pravděpodobně to bude vliv dlouhodobý. K výkyvu po případném brexitu nepochybně dojde také u průmyslových kovů. Naopak u zlata by brexit znamenal rychlé zvyšování ceny, a to i nad úroveň převyšující 1300 $ na unci. Cena zlata by pak táhla také dynamiku ceny stříbra.

Pokud jde o vývoj cen zemědělských surovin, na růst cen například pomerančového koncentrátu, ale také třeba kakaa, kávy, sóji či cukru silně působí výkyvy v nabídce těchto komodit. Pokud se například odhaduje, že letos bude k dispozici významně méně cukru, nežli v předchozím roce, dochází nutně ke zvýšení ceny této komodity za jednu váhovou jednotku. S výjimkou několika málo zemědělských komodit dochází k poklesu či ke stagnaci jejich cen.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce