Paroubek: Češi důvěřují Evropské unii nejméně od vstupu

02.05.2016 21:01

Podle právě zveřejněných výsledků průzkumu CVVM jen 37 % českých občanů důvěřuje Evropské unii. Samozřejmě, že EU má jako každá nadnárodní instituce, notabene tvořená v tomto případě osmadvaceti státy, mnoho nedostatků a chyb. Ale to základní, tedy že vytváří prostor s pěti sty miliony lidí, jednotný trh, prostor míru a stability, přes všechny peripetie tzv. uprchlické krize, a zejména novým členským zemím, dává slušnou možnost jejich urychleného rozvoje.

Paroubek: Češi důvěřují Evropské unii nejméně od vstupu
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Díky sto padesáti miliardám korun, které ČR vloni vyčerpala z evropských fondů, při šturmování především investičních staveb, bylo dosaženo vynikajícího hospodářského růstu 4,5 %. Letos, bez peněz z EU, bude růst skromnější a bude se pohybovat někde do 2,5 %.

Co je podle mého názoru největším problémem, při pohledu na rekordně nízkou podporu českého obyvatelstva pro EU, to je nízké angažmá českých politických špiček ve prospěch EU. Nejjasněji se bohužel ve prospěch EU vyjadřuje TOP 09 a její zcela zkompromitovaný předseda M. Kalousek. Z vládních stran se nejjasněji proevropsky vyslovují lidovci, kteří dávají najevo svou sounáležitost s Evropskou lidovou stranou, která je klíčovou stranou Evropského parlamentu.

Sociální demokraté, s ohledem na postoj západoevropských socialistů a sociálních demokratů k řešení tzv. evropské migrační krize, dávají najevo rezervovanost od svých západoevropských přátel.

Babiš surfuje na vlně veřejného mínění a v zájmu své popularity nehovoří proevropsky. A stejně tak prezident republiky dává nyní najevo svou odtažitost od EU. Nikdo z těchto špičkových českých politiků však nepřichází s nějakou koncepcí, jak reformovat EU, se kterou přišel například D. Cameron. Prostě, české politické elitě, až na výjimky spíše těch méně významných politických stran, chybí chuť a odvaha angažovat se ve prospěch EU.

Pokud si vzpomenu na období vlády, kterou jsem vedl v letech 2005-2006, tehdy byla podpora EU na 58 % (květen 2006), což je z dnešního pohledu naprosto neskutečné číslo. Takových výsledků bylo dosahováno také proto, že vláda pod mým vedením vystupovala jako jasně proevropská vláda. To v jejím pojetí znamenalo také nezávislou a progresivní zahraniční politiku „všech azimutů“, jak jsem to tehdy charakterizoval. To znamená, hledat cesty k rozvoji ekonomické spolupráce se všemi významnými zeměmi světa, zejména v tehdejším sdružení BRIC, a také s dalšími regiony a státy světa.

Pro takto pojatou zahraniční politiku a ekonomickou politiku vlády bylo velmi podstatné opírat se o členství země v EU. Ostatně, dnešní zájem Číny o ČR je zde převážně proto, že je ČR součástí mnohem širšího celku, tedy EU a nikoliv pro modré oči našeho Pána prezidenta. A o spolupráci s EU jde Číně především.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mach (SPD): Piráti a STAN se bojí svobody projevu

7:17 Mach (SPD): Piráti a STAN se bojí svobody projevu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k cenzurním praktikám stran vládnoucí pětikoalice