Paroubek: Česká vláda opět mimo hlavní evropský proud?

25.11.2014 21:53

Poslední návrhy Egypta, ve kterých se objevuje možnost vyslání egyptských vojenských sil na území budoucího palestinského státu, aby zde Palestincům pomáhaly udržovat pořádek, jsou racionální.

Paroubek: Česká vláda opět mimo hlavní evropský proud?
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Egypt vyvíjí značné úsilí, aby svými bezpečnostními zárukami přiměl Izrael uznat Palestinu jako stát. Je otázka, zda o to má Netanjahuova vláda zájem.

Zdá se, že v tomto směru se výrazně mění také situace v rámci EU. Po nedávném rozhodnutí Švédska (a před lety i Slovenska) a pro své vlády nezávazném hlasování britského a španělského parlamentu o uznání Palestiny je zřejmé, že i další část evropských elit dojde k názoru, že ustavení palestinského státu je nejlepší cestou k posunutí mírového dialogu.

Izraelská vláda naproti tomu připravuje zákon, podle kterého by za občany Izraele považováni pouze Židé. Nejméně 20 % stávajících izraelských občanů, Arabů, by se schválením takového zákona stalo občany druhé kategorie. Přijetí tohoto zákona by tedy bylo zcela nevídaným porušením lidských práv.

Na stránkách největších českých deníků však denně čteme články bagatelizující počty civilních obětí na straně palestinského obyvatelstva v izraelsko-palestinském konfliktu (například z pera T. Marjanoviče či V. Dolejšího). Čeští političtí představitelé (vč. prezidenta Zemana) by však neměli jednostranně vyzdvihovat vztahy ČR s Izraelem na úkor vztahů s arabskými státy. Tento postoj v zahraniční politice razily dvě poslední pravicové vlády v letech 2007–2013, kterým se podařilo dostat ČR do opovržení arabských a muslimských států a do faktické mezinárodní izolace.

Česká republika má však historicky velmi dobré vztahy jak s Izraelem, tak s arabskými státy – a právě v dnešní době komplikujících se vztahů na Blízkém východě by tak mohla sehrát významnou roli v mírovém uspořádání v této oblasti, a to právě korektností vztahů a přátelstvím s oběma stranami sporu. To od Sobotkovy vlády také očekávám.

Jiří Paroubek

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…